maandag 6 juli 2020

Onderdelen en nieuwe pompen uit India pompgemaal Wageningen liggen buiten weg roesten

'Het pompgemaal van Wageningen ligt onder water, alle stroommotoren ook'



Er blijkt maar geen einde te komen aan de problemen bij het pompgemaal Wageningen. Hoewel de overheid al miljoenen heeft gepompt in het onderhoud en de rehabilitatie van het pompgemaal, liggen de onderdelen en nieuwe pompen uit India nog steeds buiten w weg te roesten en lopen de boeren in het gebied grote schade op. 

'Het pompgemaal van Wageningen ligt onder water. Alle stroommotoren zijn ook onder water, maar de ondernemer gaat naar Stondansi Sula om feest te vieren. Terwijl de waterstand heel hoog is in de polders', zegt Tolies Macklon, voorzitter van ABOP-Wageningen, zondag 5 juli 2020 in de webeditie van het Dagblad Suriname.

Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij,  LVV, had eerder gesteld dat zij het streven had om het project voor eind 2019 geheel op te leveren, maar daarvan is weinig terechtgekomen. 'A sari yere. Heeft de minister van LVV een yeye? Ala deng buru padi e smelter, waardoor ze nu extra kosten moeten maken om met Vadini-pompen hun water zien uit te malen. Dus meer benzinekosten. Andere boeren hebben meer dan 450 hectare en ja, dus soso schade', aldus de ABZOP’er.

Het ministerie van LVV heeft in 2016 een overeenkomst gesloten met Kirloskar Brothers LCC in India, voor de levering en installatie van de nieuwe pompen en de daarbij behorende onderdelen. De financiering van dit project, dat een waarde van ruim 9 miljoen Amerikaanse dollar heeft, wordt door de Exim Bank in India gedaan, terwijl de Staat Suriname het resterend deel van 2.5 miljoen Amerikaanse dollar op zich neemt, voor aanleg en reparatie van de installatie in het gemaal.

Bij dit project is de lokale aannemer Risugragar NV betrokken. De drie pompen van het pompgemaal Wageningen zijn ouder dan 60 jaar en kosten jaarlijks heel veel aan revisie en onderhoud. Door het sterk verouderde pompgemaal wordt jaarlijks in twee seizoenen, ongeveer 12.500 hectare rijstareaal in Wageningen, de Middenstandspolder en de omliggende gebieden in het district, van irrigatiewater voorzien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten