maandag 6 juli 2020

Lokale productie-industrie op Curaçao verwacht omzetdaling van minimaal 43 procent

'Voor een veerkrachtiger sector is dringend actie nodig'


De lokale productie-industrie op Curaçao verwacht een omzetdaling van minimaal 43 procent als gevolg van de coronapandemie. Voor een veerkrachtiger sector is dringend actie nodig. Van de overheid én van de bedrijven zelf. Dat blijkt uit een recent rapport van DeloitteDutchCaribbean, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 6 juli 2020. 

Het adviesbureau deed op verzoek van branchevereniging Curaçao Manufacturing Association (CMA) onderzoek naar de gevolgen van de wereldwijde uitbraak van het coronavirus en de maatregelen die op Curaçao werden genomen om lokale verspreiding van het virus te voorkomen. CMA vertegenwoordigt 23 industriële bedrijven, waaronder Antillean Soap Company, Antilliaanse Verffabriek, Curaçaose Mijnmaatschappij, Kortijn IJs en Lovers Industrial Corporation. Aan het onderzoek deden 16 leden mee.

De productie-industrieën op het eiland blijken flink geraakt te worden door de crisis. De verwachtte omzetdaling in vergelijking met 2019 ligt tussen de 43,1 procent - ‘best case scenario’ - en 50 procent - ‘worst case scenario’. In het beste geval komt de omzet van de sector in 2020 uit op 98,8 miljoen gulden en in het slechtste geval op 86,8 miljoen.

Deloitte constateert dat de meeste van de zestien bedrijven die aan de impactstudie meededen de lockdown van april zullen overleven en in staat zullen zijn de onkosten te dekken. Maar  als een tweede golf besmettingen dreigt en het eiland opnieuw op slot moet, dan ‘zal liquiditeit een kritieke zaak worden voor bepaalde CMA-leden’. De crisis brengt de kwetsbaarheid van de sector aan het licht.

Om de bedrijven weerbaarder te maken zal er onder andere meer geïnvesteerd moeten worden in innovatie en nieuwe technologie. Deloitte noemt in dit kader kunstmatige intelligentie, automatisering en het gebruik van robots. 'Dat maakt de industrie attractiever voor talenten die zoeken naar een baan', schrijft het adviesbureau. Want het aantal hoogopgeleide werknemers op Curaçao is schaars.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten