woensdag 17 juni 2020

VHP behaalt landelijk 480 zetels Assemblee, districtsraad en ressortraad

VHP heeft ook de meerderheid in de Verenigde Volks- vergadering


De VHP heeft landelijk 480 zetels behaald in De Nationale Assemblee, districtsraad en ressortraad. Op alle drie niveaus heeft de VHP de meeste zetels in de wacht gesleept. Op ressortraadsniveau (rr) heeft de partij 400 zetels binnengehaald. Dit is meer dan de NDP, ABOP, PL en NPS samen. 

De partij heeft 60 van de 118 districtsraadszetels (dr) en 20 van de 51 Assembleezetels. Op alle drie niveaus zijn er 941 zetels. De VHP heeft ook de meerderheid in de Verenigde Volksvergadering.

Het Centraal Hoofdstembureau (CHS) heeft de uitslag van de verkiezingen gisteren vastgesteld, aldus Starnieuws vandaag, woensdag 17 juni 2020. De personen die zijn gekozen en de zetelverdeling zijn bekend.

In De Nationale Assemblee is de verdeling gebleven op 20 voor de VHP, 16 voor de NDP, 8 ABOP, 3 NPS, 2 BEP en 2 PL. In de praktijk heeft ABOP 9 zetels, omdat haar kandidaat is gekozen op de PL-lijst in Wanica. De partijen hadden onderling afgesproken dat de gekozene behoort bij de fractie van de ABOP.

De bezwaren van de NDP die waren ingediend bij het hoofdstembureau Paramaribo, hebben geen gevolgen gehad bij de vaststelling van de uitslag door het CHS.


Het hoofdstembureau had het CHS geadviseerd om op drie stembureaus, 185, 168 en 188, opnieuw te stemmen op ressortraads-niveau. Het CHS onder leiding van Eugene Merkus heeft deze kwestie naast zich neergelegd, omdat het besluit door het hoofdstembureau zelf genomen moest worden.

De uitslag van de verkiezingen is op alle niveaus vastgesteld. Er is verder geen bezwaar gemaakt tegen de uitslag door de NDP. De processen-verbaal zijn op de zitting getekend door de voorzitter en leden van het CHS. Deze zijn doorgestuurd naar president Desi Bouterse en het Onafhankelijk Kiesbureau. Dit instituut komt vrijdag in openbare vergadering bijeen om de uitslag van de verkiezingen al dan niet bindend te verklaring.

De nieuwe Nationale Assemblee komt volgens planning op 29 juni voor de eerste keer bijeen. Na de toelating en beëdiging van de leden zal als eerste daad de voorzitter en vicevoorzitter worden gekozen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten