woensdag 17 juni 2020

Export van boulanger naar EU wordt deels stopgezet

Suriname staat nog steeds aan top op de EU-lijst van intercepties

Binnenkort overleg met de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit Nederland


De minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Rabin Parmessar, en de Vereniging van Exporteurs van Agrarische Producten in Suriname (VEAPS), hebben maandag een evaluatie gehouden inzake de export van groenten en fruit naar de Europese Unie, met name Nederland, zo schrijft het Nationaal Informatie Instituut dinsdag 16 juni 2020. 

Tijdens de bijeenkomst zijn gemaakte afspraken geëvalueerd en waar nodig aangepast of bekrachtigd. Bij de vorige bijeenkomst, zaterdag, tussen partijen waren enkele afspraken gemaakt, met name over de export van groenten en fruit. Suriname staat nog steeds aan top op de lijst van intercepties, dit is schadelijk voor de reputatie en de export van het land. De minister heeft tijdens het gesprek aangegeven wat het belang is van goede kwaliteit van producten op de internationale markt en wederom benadrukt dat voorkomen moet worden, dat Suriname wordt geschrapt van de lijst om te mogen exporteren naar de EU. Om dit te kunnen garanderen is zowel de inzet van het ministerie als dat van de exporteurs van groot belang.

Tijdens de evaluatie is besproken hoe er verder gezamenlijk gewerkt kan worden aan het verminderen van het aantal notificaties. In goed overleg zijn enkele afspraken gemaakt. Zo wordt de export van boulanger stopgezet voor exporteurs die bij de afgelopen export notificaties hebben ontvangen voor dit product. Ook zullen de exporteurs via hun afnemers in Nederland trachten de reden voor de notificatie te achterhalen. Zij zullen eveneens nagaan wat de gestelde tijd is voor het testen van de binnengekomen groenten.

De veld- en exportinspecties zullen op dezelfde wijze worden gecontinueerd.

Om het een en ander in goede banen te leiden, werd dinsdag op initiatief van minister Parmessar een onderhoud gehouden met de staf van het ministerie, vertegenwoordigers van de groenten exporteurs, de directeur van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij en de Suriname Air Cargo Services. De bewindsman heeft aangegeven, dat er zo spoedig mogelijk een zogenoemde zoom meeting zal worden georganiseerd tussen de National Plant Protection Organization, NPPO (Dienst Plantenbescherming en Kwaliteitskeuringen Suriname), en de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit Nederland (NVWA), met vertegenwoordigers van de groente exporteurs.

In een eerder stadium was het de bedoeling, dat de NPPO Suriname samen met enkele vertegenwoordigers van de groentenexporteurs een bezoek zouden brengen aan de NVWA. Vanwege Covid-19 moest dit bezoek echter worden uitgesteld.

Parmessar heeft weer benadrukt, dat het ministerie van LVV de exporteurs waar nodig zal blijven ondersteunen. Hij hoopt dat de gemaakte afspraken kunnen leiden tot het verder verminderen van het aantal intercepties.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten