woensdag 17 juni 2020

Mede-oprichter Medellin-kartel en Hitler-adept Carlos Lehder Rivas (70) vrij man in Duitsland na 30 jaar gevangenissen VS

Lehder in 1987 door Amerikaanse rechtbank tot 134 jaar cel veroordeeld


Een Colombiaanse drugsbaron die samen met Pablo Escobar het beruchte Medellin-kartel heeft helpen creëren, is uitgeleverd aan Duitsland, nadat hij 30 jaar in een gevangenis in Amerika heeft doorgebracht. 

Carlos Lehder Rivas, die tot de clan van handelaren behoorde die in de jaren '70 en '80 cocaïne uit Colombia naar de Verenigde Staten smokkelden, landde dinsdagochtend 16 juni 2020 in Frankfurt voordat hij werd overgedragen aan de Duitse autoriteiten. De 70-jarige, die werd bijgestaan ​​door twee Amerikaanse agenten, werd overgevlogen op een lijnvlucht vanuit New York en kwam het land binnen met een tijdelijk Duits paspoort, meldt dinsdag 16 juni 2020 Spiegel Online.



Lehder, die zowel de Duitse als de Colombiaanse nationaliteit heeft, was veroordeeld door een Amerikaanse rechtbank tot 134 jaar gevangenisstraf in 1987, maar heeft later samengewerkt met de autoriteiten en werd in een getuigenbeschermingsprogramma geplaatst. Aangezien hij zijn tijd in Amerika al heeft uitgezeten, zal hij niet opnieuw op dezelfde beschuldigingen voor een Duitse rechtbank hoeven te verschijnen.

Spiegel meldt dat Lehder, die volgens de Colombiaanse krant El Espectador bekend staat als bewonderaar van Adolf Hitler, onder de hoede van een liefdadigheidsgroep in Duitsland zou worden geplaatst.

Lehder werd geboren in 1949 bij een Duitse vader en Colombiaanse moeder in Armenia, Colombia, en bracht het grootste deel van zijn jeugd door in het Zuid-Amerikaanse land voordat hij op 15-jarige leeftijd naar New York verhuisde nadat zijn ouders waren gescheiden, berichtte El Espectador in 2012. Na zijn verhuizing naar de VS raakte Lehder betrokken bij de kleine misdaad en werd hij naar de federale gevangenis in Danbury, Connecticut, gestuurd, nadat hij in 1973 betrapt was op autodiefstal.


Voormalig drugshandelaar George Jung, destijds celgenoot van Lehder, vertelde eerder PBS hoe hij en de drugssmokkelaar tijdens hun gevangenisstraf een band vormden en dat Lehder hem vaak vertelde over zijn plannen om cocaïne het land binnen te smokkelen. Hij zei: 'Naarmate de tijd verstreek, leerden we elkaar kennen en toen vroeg hij me of ik iets wist van cocaïne en ik zei nee. En ik zei: "Waarom vertel je me er niet over." En hij zei: "Wist je dat het in de Verenigde Staten voor $ 60.000,00 per kilo wordt verkocht?" "En ik zei:" Nee. Ik had geen idee. Hoeveel kost het in Colombia?' en hij zei: '4.000 tot 5.000 dollar.' En meteen begonnen de bellen te rinkelen en de kassa rinkelde in mijn hoofd.'

Na hun korte verblijf in de gevangenis vormden Lehder en Jung een alliantie en richtten ze een drugshandeloperatie op die cocaïne van Colombia naar de VS smokkelde. Maar, toen hun bedrijf bloeide, dwong Lehder Jung uit hun operatie en trok zich later terug naar Colombia, nadat de Amerikaanse DEA (Drug Enforcement Administration) zijn huis aan de oceaan in Norman's Cay in 1980 was binnen gevallen.

Terwijl hij in Colombia was, werd Lehder lid van het Medellin-kartel en de operaties van Escobar. Sprekend over het karakter van Lehder zei Jung tegen High Times: 'Hij was niet gek ... hij had echter waanideeën. Hij hield tegelijkertijd van John Lennon en Adolf Hitler. Dat had voor mij een teken moeten zijn.'

Samen met Escobar leidde Lehder, die bekend werd als 'Crazy Charly', het Medellin-kartel dat in de jaren zeventig en tachtig voor miljarden dollars cocaïne smokkelde naar de Verenigde Staten.

In een dramatische wending gaf Escobar de autoriteiten een tip over de verblijfplaats van Lehder, wat leidde tot zijn arrestatie en uitlevering aan de Verenigde Staten in 1987.

Lehder zou nu ernstig ziek zijn en zijn uitlevering aan Duitsland zou zijn laatste reis zijn.

(Suriname Mirror/The Daily Mail/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten