woensdag 17 juni 2020

Boliviaanse dorpelingen vernietigen 5G-masten uit coronavirusangst

Vier masten vernietigd in Yapacani, in de buurt van de stad Santa Cruz

Politiechef Franklin Villazon spreekt van een 'terroristische aanslag'


Meerdere telecommasten zijn maandag 15 juni 2020 vernietigd door Boliviaanse dorpelingen die vrezen, dat 5G-technologie heet coronavirus zou kunnen overbrengen, aldus lokale media. 

Het Zuid-Amerikaanse land heeft nog geen 5G draadloze infrastructuur, die in virale berichten op social media wordt gekoppeld aan de pandemie. Volgens de complottheorie veroorzaakt elektromagnetische straling de symptomen van Covid-19 - een idee dat door wetenschappers wordt ontkracht.

Vier communicatiemasten werden vernietigd in Yapacani, in de buurt van de stad Santa Cruz, aldus de lokale politiechef Franklin Villazon geciteerd door de krant El Deber. 'We waren overweldigd', zei Villazon, en hij vergeleek het incident met een 'terroristische aanslag'. De politie heeft geen ernstig geweld gemeld.



De dorpelingen hadden eerder protesten gehouden waarin ze eisten dat de burgemeester de masten neerhaalde uit angst dat ze Covid-19 zouden kunnen verspreiden, aldus de krant.

Minister van Binnenlandse Zaken Arturo Murillo zei op Twitter, dat mensen die loyaal waren aan voormalig president Evo Morales masten vernielden in Yapacani en in San Julian en Ichilo, twee andere oostelijke steden.



Het ministerie van Communicatie van Bolivia heeft een verklaring uitgegeven waarin mensen eraan worden herinnerd  dat 5G-technologie niet beschikbaar is in het land en niet gerelateerd is aan de luchtwegaandoening.


(Suriname Mirror/Pagina Siete/AFP/El Deber/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten