woensdag 27 mei 2020

Procureur-generaal van Colombia bevestigt identiteit van ‘Memo Fantasma’

In Madrid gevestigde zakenman Guillermo León Acevedo Giraldo is ‘Memo Fantasma'

(Bron foto: Twitter)
Memo Fantasma leidde Bloque Central Bolívar, BCB, van de grootste paramilitaire groep Autodefensas Unidas de Colombia, AUC


De hoogste aanklager van Colombia zegt, dat de in Madrid gevestigde zakenman Guillermo León Acevedo Giraldo ‘Memo Fantasma’ is, wat het onderzoek van InSight Crime bevestigt naar de identiteit van de ongrijpbare drugsbaron en paramilitaire commandant. 

Procureur-generaal Francisco Barbosa zei in een interview op 26 mei met W Radio in Colombia, dat een onderzoek naar de activa en identiteit van Memo Fantasma tot de conclusie leidde, dat deze 'persoon correspondeert met Guillermo León Acevedo Giraldo'. Zijn identiteit is opgenomen in een rapport van de gerechtelijke politie van 13 april, zei Barbosa.


Memo Fantasma leidde het Bloque Central Bolívar, BCB, van de grootste paramilitaire groep van Colombia, de Autodefensas Unidas de Colombia - AUC, van eind jaren negentig tot halverwege de jaren 2000. Maar, hij gaf zichzelf nooit aan bij de tribunalen voor Justitie en Vrede die waren opgezet om begin 2006 toezicht te houden op de demobilisatie van de AUC.

Rond 2011 en 2012 gaven gedemobiliseerde AUC-leden volgens Barbosa getuigenis over de paramilitaire commandant, bekend als zowel 'Sebastián Colmenares' en Memo Fantasma. Van daaruit openden de autoriteiten van het Openbaar Ministerie twee onderzoeken om eigendommen op te sporen van de man die bekend zou worden als Memo Fantasma.

Zoals InSight Crime eerder meldde, was Guillermo Acevedo verbonden aan een bedrijf dat bekend staat als Inversiones El Cipres SA, dat zich bezighield met vastgoedontwikkeling. Dit bedrijf creëerde uiteindelijk een trust met Hitos Urbanos Limitada - waarvan de aandeelhouders onder meer de vice-presidente van Colombia, Marta Lucía Ramírez en haar man, Álvaro Rincón - waren om het luxe kantoorgebouw Torre 85 te bouwen in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá. Het land dat voor het pand werd gebruikt, bevatte zeven percelen die eigendom waren van de moeder, grootmoeder en Inversiones El Cipres SA.

Rincón gaf toe, dat hij met Guillermo Acevedo aan het Torre 85-project had gewerkt, maar zei dat hij geen idee had van zijn verleden. Barbosa zei in het interview dat Rincón is opgeroepen om de autoriteiten een gezworen verklaring af te leggen over deze zakelijke transacties. Vice-presidente Ramírez zei, dat ze Acevedo niet kende en dat ze geen rol speelde in de zaken van haar man.

Guillermo Acevedo diende eerder via het in Bogotá gevestigde advocatenkantoor David Espinosa Acuña een aanklacht in tegen InSight Crime Co-director Jeremy McDermott en ontkende dat hij Memo Fantasma was.


Toen hem werd gevraagd naar de verklaringen van de procureur-generaal, zei zijn advocaat dinsdag 26 mei 2020 'geen commentaar'.


(Suriname Mirror/InSight Crime/El Tiempo/WRadio/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten