dinsdag 26 mei 2020

Justitie Brazilië stelt rapport op over geweld tegen inheemse volkeren en Afro-Braziliaanse plattelandsgemeenschappen

Rapport analyseert 390 gevallen van bedreigingen en gewelddaden afgelopen tien jaar

De 31-jarige Eýy Cy houdt zijn zoon op het centrale plein van het dorp Governador, waar hij het hoofd is, in het inheemse gebied van de Governador in de staat Maranhão in juni 2018 (Bron foto: Human Rights Watch)

Voor het eerst heeft het kantoor van de Braziliaanse procureur-generaal een rapport opgesteld, waarin het geweld tegen inheemse volkeren, Afro-Braziliaanse plattelandsgemeenschappen en andere kwetsbare plattelandsgemeenschappen wordt geanalyseerd door mensen die zich bezighouden met illegale houtkap, mijnbouw en landroof, voornamelijk in de Amazone

Het rapport, dat op 5 mei is gepubliceerd, is opgesteld als reactie op oproepen van Human Rights Watch voor alleen dergelijke gegevens. Afgelopen september bracht Human Rights Watch een rapport van 165 pagina's uit, "Rainforest Mafias: How Violence and Impunity Fuel Deforestation in Brazil's Amazon Amazon", waaruit bleek dat de regering het regenwoud en zijn verdedigers niet beschermt, tot het punt dat het zelfs gegevens over het geweld niet bewaard.

Na de lancering van het rapport heeft Human Rights Watch verschillende malen een ontmoeting gehad met de Braziliaanse Federale aanklagers en met procureur-generaal Augusto Aras in januari. 'We moedigden hen aan om geweld tegen verdedigers van het regenwoud te bestuderen, met als doel criminele patronen te identificeren en ervoor te zorgen dat elke dreiging of aanval grondig wordt onderzocht en vervolgd. We hebben er ook bij de Fundação Nacional do Índio (FUNAI) op aangedrongen - de dienst die de inheemse rechten moet beschermen en bevorderen - om informatie te verstrekken over geweld tegen inheemse volkeren die het regenwoud beschermen'

FUNAI vroeg op zijn beurt de gegevens van de procureur-generaal.

Het rapport van het kantoor van de procureur-generaal analyseert 390 gevallen van bedreigingen en gewelddaden die de afgelopen tien jaar zijn gepleegd en die zijn vervolgd of onderzocht door federale ambtenaren. Het concludeert, dat conflicten in verband met de bezetting en het gebruik van land en hulpbronnen, waaronder hout, de belangrijkste oorzaak zijn van geweld tegen inheemse volkeren, Afro-Braziliaanse plattelandsgemeenschappen en andere kwetsbare plattelandsgemeenschappen.

Hoewel geweld in verband met natuurlijke hulpbronnen in Brazilië al tientallen jaren chronisch is, had een gebrek aan gegevens het vermogen van overheidsinstanties belemmerd om de omvang en aard van het probleem te begrijpen - en om een ​​levensvatbaar beleid te ontwikkelen om het aan te pakken.

De federale en staatsautoriteiten moeten de gegevens van de procureur-generaal gebruiken om het beleid te verbeteren en de handhaving van bestaande wetten ter bescherming van het milieu en de rechten van inheemse volkeren te versterken.

Het rapport is een belangrijke stap voorwaarts in een tijdperk waarin de Braziliaanse president Jair Bolsonaro de handhaving van de milieuwetten verlaagt, de federale milieu-instanties verzwakt en individuen en groepen die het regenwoud beschermen, publiekelijk belasteren. De inzet van de confrontatie tussen de bosverdedigers en de criminele netwerken die hen bedreigen, aanvallen en doden, reikt tot ver buiten Brazilië.

Als 's werelds grootste tropische regenwoud speelt de Amazone een cruciale rol bij het tegengaan van klimaatverandering: het absorberen en opslaan van miljarden tonnen koolstof.

Human Rights Watch blijft samenwerken met federale aanklagers en FUNAI om de bescherming van inheemse volkeren te versterken, evenals voor andere inwoners van de Amazone die ontbossing tegengaan door autoriteiten te waarschuwen voor illegale activiteiten die anders onopgemerkt zouden blijven. Brazilië heeft de plicht om degenen die het bos verdedigen en, bij uitbreiding, de planeet te beschermen.

(Suriname Mirror/Human Rights Watch) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten