woensdag 1 april 2020

Verdachten telefonisch verhoord door Officier van Justitie of rechter-commissaris

Verdachte wordt op vooraf bepaalde locatie gebeld door OM of rechter-commissaris


Vanwege de coronavirus-crisis worden verdachten vanaf vrijdag niet meer fysiek verhoord, maar via de telefoon. Deze instructie van het Hof van Justitie is van toepassing op verdachten die moeten worden voorgeleid bij een Officier van Justitie of rechter-commissaris, aldus de Ware Tijd woensdag 1 april 2020.

Het Hof van Justitie had al eerder alle niet dringende strafzaken uitgesteld. Het Hof heeft deze maatregel genomen in samenspraak met het Openbaar Ministerie (OM). De nieuwe instructies, ter beperking van de verspreiding van het coronavirus, zijn vrijdag aan de advocatuur medegedeeld door de Deken van de Orde van Advocaten in Suriname.

De verdachte zal op een vooraf bepaalde locatie - politiebureau of Huis van Bewaring - worden gebeld door het OM of de rechter-commissaris. Zijn of haar advocaat mag aanwezig zijn op de locatie waar het verhoor plaatsvindt. Het verhoor zal via speaker phone te volgen zijn. De advocaat kan ook op dezelfde wijze zijn betoog of verweer houden.

Als tweede optie mogen advocaten juridische bijstand verlenen op het politiebureau of in het Huis van Bewaring waar de verdachte is ingesloten. De advocaat moet in dit geval wel kenbaar maken bij aanvang van deze telefonische zitting aan de rechter-commissaris of het OM dat hij/zij daar aanwezig is. Deze maatregelen zullen tot nader order van kracht blijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten