woensdag 1 april 2020

Braziliaanse president Bolsonaro bindt in: 'Covid-19-epidemie grootste uitdaging voor mijn generatie'

(Bron foto: Twitter)
'De strijd tegen de pandemie zal de economie niet schaden'


De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft dinsdag  31 maart 2020 toegegeven dat de covid-19-epidemie, die hij eerder een ‘kleine griep’ noemde, ‘de grootste uitdaging’ vormt voor zijn generatie. Hij hield echter vol dat de strijd tegen de pandemie de economie niet zal schaden. 

Tijdens een toespraak blikte de extreemrechtse president terug op zijn termijn. ‘Brazilië heeft de afgelopen vijftien maanden veel vooruitgang geboekt, maar nu staan we voor de grootste uitdaging van onze generatie.’


Jair Bolsonaro heeft de afgelopen weken de omvang van de coronavirusepidemie voortdurend geminimaliseerd en hekelde de maatregelen die wereldwijd en door de meeste Braziliaanse staten werden genomen. ‘We hebben een missie: levens redden zonder banen te vergeten’, zei hij dinsdagavond tijdens zijn toespraak.


‘Enerzijds moeten we voorzichtig zijn, voorzorgsmaatregelen nemen bij iedereen, vooral ouderen en mensen met onderliggende ziekten. Anderzijds moeten we de snel groeiende werkloosheid bestrijden, vooral bij de armsten’, betoogde de president.
‘De neveneffecten van de maatregelen voor de bestrijding van het coronavirus, kunnen niet erger zijn dan de ziekte zelf’, zei hij. Dat lijkt op een uitspraak die Amerikaans president Donald Trump eerder deed: ‘De oplossing mag niet groter zijn dan het probleem.’

Tijdens de toespraak van Bolsonaro was er net als bij zijn vorige speeches een potten-en-pannenprotest: vanaf hun balkon en vanachter hun open raam rammelden mensen met keukengerei en riepen ze leuzen als 'Weg met Bolsonaro!' en 'Moordenaar'.
Twitter verwijderde onlangs enkele video's waarin Bolsonaro openlijk twijfelt aan de noodzaak van quarantainemaatregelen.


(De Surinaamse Courant/Clarin/Twitter/Belga/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten