woensdag 1 april 2020

'Rijstboeren beschikken niet over ureum' - 'Men weet niet waar de overvloed aan ureum naar toe verdwenen is'

'Er dient grondig onderzoek plaats te vinden naar al het gerommel binnen  rijstsector'


Volgens Radjoe Bhikharie, voorzitter van de Bond van Surinaamse Padieproducenten (BSP), dient er een grondig onderzoek plaats te vinden naar al het gerommel binnen de rijstsector, waarbij exporteurs en tussenhandelaren mogelijk ook betrokken zijn. Volgens De West van dinsdagavond 31 maart 2020, beschikken rijstboeren niet over ureum (meststof) beschikken. Dit bevestigt Bhikharie.

'Men weet niet waar de overvloed aan ureum naar toe verdwenen is, die men heeft laten halen', zegt Bhikharie. Ureum is voor de rijstboeren één van de belangrijkste inputs binnen de rijstsector. 'Behalve de importeurs die ureum laten halen, heeft het ministerie van Handel, Industrie & Toerisme (HI&T) ook zijn eigen kanalen, waar het zijn ureum laat halen. De vraag die momenteel rijst, is waar is de overvloed naar toe?' 

De nieuwe prijs van ureum met betrekking tot de bedrijfsprijs, werd vastgesteld op Srd 160 voor een zak van 50 kilo en indien het product aangeleverd zou moeten worden, is dat Srd 165. Deze overeenkomst werd getekend door minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en Bhagwatpersad Ramadhin, directeur eigenaar van het rijstbedrijf dat ureum importeert. 'Maar, wat zien wij nu, de prijs voor ureum is hoger dan Srd 165', aldus Bhikharie.

Volgens Bhikharie dient er een onderzoek te komen in deze kwestie. 'Wij kunnen het onderzoek niet instellen, omdat wij niet over genoeg informatie en bevoegdheden beschikken om zulks te doen.' Volgens Bhikharie kunnen de autoriteiten, met name het ministerie van LVV, dat wel beschikt over de faciliteiten en de toegankelijkheid, een onderzoek instellen.

Minister Parmessar heeft onlangs, door middel van de Petrocaribe-deal met Venezuela, aangegeven, dat Suriname witte rijst naar Venezuela zou exporteren, die als dekking (bartel) dient om daarvoor kunstmest te krijgen van Venezuela. Volgens de minister kan dit ervoor zorgen, dat de boeren ook een betere prijs krijgen voor hun padie. Bhikhari stelt, dat de padieboeren niet in een hoerastemming verkeren, vanwege dit zogenaamde positieve nieuws.

Ondanks alle goede intenties van de minister, vreest hij nog steeds door de ervaringen uit het recente verleden, dat zaken fout gaan. Bhikharie refereert aan voorgaande exportdeals, waaronder de Petrocaribe-deal. Dit ondanks de vele toezeggingen, dat zij een betere prijs zouden krijgen. Men had juist een situatie gecreëerd, waarbij een heleboel tussen--exporteurs onderhandelingen hebben gevoerd en torenhoge commissies hebben gekregen. 'De exporteurs gaan vooruit in de prijzen, maar de padieboeren gaan niet mee.' 

Ook de wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren vormt volgens Bhikharie voor de padieboeren een enorm nadeel. Hij werpt op, dat de padieboeren tegen zeer hoge koersen hebben moeten inkopen en inklaren, daarbij zijn meegenomen de hoge kosten die werden gemaakt om rijst op de markt te krijgen. 'Als we de Amerikaanse dollar-verkoopprijzen nu omzetten in Srd-prijzen met een bankkoers van 7,50, kunnen zij problemen ondervinden in de rijstsector. 'De boeren hebben tegen een zeer hoge koers hun producten gekocht, maar nu dat men een lage koers hanteert en dat er nu in plaats van dollars Srd's worden gegeven, is het een stukje oneerlijkheid dat nu plaatsvindt.' 

Volgens voorzitter Bhikharie dienen zij te worden gecompenseerd, omdat zij anders dubbel verlies zullen lijden.'De overheid is nu meer dan ooit verplicht, de toekomst van de rijstsector te garanderen.' Hiertoe moeten de nodige maatregelen worden getroffen, waaronder incentives, subsidies van inputs, verbetering van de infrastructuur en regulering van de prijsvorming. Deze maatregelen moeten volgens de BSP worden ondergebracht in een speciaal samenhangend meerjarig crashprogramma.

Er is een bedrag van 4 miljoen Amerikaanse dollar vrijgekomen, waardoor er herstelwerkzaamheden zouden moeten worden verricht binnen de rijstsector. Maar, die 4 miljoen is nu nergens te vinden. Bhikharie geeft aan, zich bezorgd te maken over voor die 7 miljoen die nog moet vrijkomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten