woensdag 1 april 2020

Ministerie.van SOAW Curaçao: 'Werkgever kan in principe niet zomaar op salaris korten zonder vooraf toestemming'

Werkgever kan met ‘redelijk voorstel’ komen 


Sectordirecteur van het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) Randolph ‘Dois’ Gijsbertha begrijpt dat de huidige omstandigheden voor werkgevers uitermate moeilijk zijn, maar stelt dat een werkgever in principe niet zomaar op een salaris mag korten zonder dat hiervoor vooraf toestemming is verleend door de werknemer zelf of door SOAW. Dit schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 1 april 2020.

Gijsbertha: 'De wet gaat in principe uit van bescherming van de werknemer die vanwege force majeur geen inkomen meer heeft, en dus niet van de werkgever.'

Anders dan in Nederland bestaat op Curaçao geen wettelijke regeling die zogenoemde werktijdverkorting mogelijk maakt, zo blijkt uit een artikel op de website van advocatenkantoor Nagelmakers. Werktijdverkorting is een collectieve regeling waarvoor de minister - in het geval van Curaçao SOAW-minister Hensley Koeiman - en de arbeidsinspectie speciaal toestemming moeten geven.

Het gaat om een noodmaatregel waarbij bedrijven, of zelfs een hele sector, tijdelijk wordt toegestaan werknemers minder (tot een maximaal percentage) of helemaal niet te laten werken.

Wat betreft Curaçao is volgens het advocatenkantoor invoering van een dergelijke regeling misschien niet nodig. Op basis van rechtelijke uitspraken op Sint Maarten - na orkaan Irma - blijkt dat wanneer een werkgever met een ‘redelijk voorstel’ komt voor uitbetaling van bijvoorbeeld een lager loon, dit ook tot de mogelijkheden kan behoren.

'De rechters in het Koninkrijk hebben zich tot nog toe niet over de vraag hoeven buigen of een virus onder het bedrijfsrisico van een onderneming valt. Als we het iets breder bezien, kunnen we echter wel leren van onze bovenwindse buren. In de nasleep van orkaan Irma zijn op Sint Maarten enkele uitspraken gepubliceerd waarin de rechter in Kort Geding onder meer moest oordelen over doorbetaling van het loon door werkgevers die waren getroffen door de orkaan. Uit een uitspraak van 15 mei 2018 blijkt dat de verplichting tot doorbetaling van het loon ook geldt bij een natuurramp als orkaan Irma.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten