woensdag 1 april 2020

‘Ongekende vraaguitval op Curaçao’ na inwerkingtreding rampsituatie wegens intrede coronavirus

In hospitality-sector ruim 14.000 banen op de tocht 


Gelijk na de inwerkingtreding van de rampsituatie, op grond van artikel 1 van de Landsverordening Rampenbestrijding wegens de intrede van het coronavirus, heeft zich ‘een ongekende vraaguitval voorgedaan op Curaçao’, zo blijkt aldus het Antilliaans Dagbladvandaag, woensdag 1 april 2020, uit de conceptversie van het ‘Beslisdocument Solidariteitspakket Covid-19’. 

'Dit als gevolg van de onontkoombare sluitingen en/of verplichte afgelastingen in vooral de hospitalitysector (accommodaties, congrescentra, evenementen, horeca, recreatie, uitgangsaangelegenheden et cetera.), schoonheidssalons, reisbranche, autoverhuurders, carwash, transport en hun betreffende toeleveranciers.'

Dit concept is nog van vóór de avondklok en de ‘lockdown’ afgelopen weekeinde, waarna vrijwel alle bedrijven de deuren gedwongen sloten.

'De aanhoudende fragiele sociaaleconomische en financiële lokale situatie, in combinatie met deze plotselinge vraaguitval, heeft een ongekend negatief effect op de gehele gemeenschap in het algemeen en in het bijzonder mensen met een zogenoemde lage sociaaleconomische status', aldus het beslisdocument.

De te verwachten negatieve sociaaleconomische en financiële gevolgen zijn onvermijdelijk en bieden op korte, middellange en lange termijn weinig tot geen perspectief op verbetering. De sluitingen en afgelastingen mede als gevolg van het wegvallen van het cruise- en verblijfstoerisme - ‘dat juist de katalysator is van de economie’ - hebben een significant negatief effect op de vraagzijde van de Curaçaose economie.

Naar verwachting zal de economie met plusminus 11 procent krimpen over de komende periode. Per april zullen zo’n 14.129 werknemers hun baan verliezen in bovenvermelde (sub)sectoren. Het concept-beslisdocument: 'Dit impliceert dat in termen van werkgelegenheid een substantieel aantal arbeidsplaatsen, gestaag, aan het verdwijnen is. De te verwachten stijgende werkloosheid die zich zal voordoen bij het uitblijven van tegenmaatregelen zal een neerwaarts effect hebben op zowel de particuliere consumptie als de investeringen van bedrijven.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten