vrijdag 17 april 2020

Defensie weigert, tegen bevel van OM in, in beslag genomen goederen terug te geven aan Braziliaan

Militairen patrouilleren op Marowijnerivier met in beslag genomen vaartuig 🤔😮


Een illegaal in het land verblijvende Braziliaanse heeft een Kort Geding tegen de Staat aangespannen. De minister van Defensie weigert namelijk - tegen een bevel van het Openbaar Ministerie (OM) in - om bij de man in beslag genomen goederen, waaronder een boot en buitenboordmotoren, terug te geven, aldus de Ware Tijd vandaag, vrijdag 17 april 2020. 

Eden Costa Lima werd op 8 maart te Papatam aangehouden door de politie wegens overtreding van de Vreemdelingenwet, nadat onderzoek had uitgewezen dat hij illegaal in het land vertoefde. Ook werd vermoed, dat hij illegaal personen over de rivier transporteerde, wat achteraf niet waar bleek te zijn. Zijn boot en andere goederen werden in beslag genomen en hij werd in afwachting van zijn uitzetting in vreemdelingenbewaring genomen.

Zijn advocate richtte een verzoek aan het OM om haar cliënt in vrijheid te stellen aangezien hij vanwege de sluiting van het luchtruim niet onmiddellijk kon worden uitgezet. Ook was er op korte termijn geen zicht op wanneer dat wel zou kunnen gebeuren. Het verzoek werd door het OM afgewezen, waarna de man een Kort Geding aanspande.

Op 30 maart besloot Officier van Justitie Nirmala Maikoe de Braziliaan in vrijheid te stellen. Zij gelastte ook teruggave van de in beslag genomen goederen. Bij de politie van Albina werd Costa Lima verwezen naar de plaatselijke militaire kazerne, omdat de goederen onder het beheer van het legerdetachement waren. Daar werd, ondanks de beschikking van het OM, geweigerd de goederen af te staan. Zijn advocate werd door de militairen te Albina meegedeeld, dat de boot op last van de minister van Defensie aan de ketting blijft. Onduidelijk is op grond waarvan de bewindsman die beslissing heeft genomen.

Costa Lima besloot opnieuw een Kort Geding aan te spannen tegen de Staat. Na de inbeslagname doken videobeelden op waarop te zien is, dat militairen op de Marowijnerivier patrouilleerden met het in beslag genomen vaartuig. 'Het is de Officier van Justitie die de last heeft gegeven bekend, dat de in beslag genomen goederen in bewaring zijn op het terrein van het leger te Albina. Ondanks de nodige inspanning van de zijde van de Officier van Justitie schijnen individuen zich niet bewust te zijn van de strekking van die last of begrijpen die gewoon niet', schrijft Maikoe in haar Conclusie van Antwoord.

Frappant is dat dezelfde Officier van Justitie die de Braziliaan in vrijheid heeft gesteld en teruggave van de goederen heeft bevolengelast, door het OM is aangewezen om namens de Staat en het ministerie van Defensie als gemachtigde op te treden in deze zaak...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten