vrijdag 17 april 2020

Colombiaanse journalist met de dood bedreigd na berichtgeving over moorden

(Bron foto: Twitter)
Drugshandel- bende Los Caparrapos claimt twee moorden in Caucasia waarover Eder Narváez Sierra heeft bericht


De Colombiaanse autoriteiten moeten de doodsbedreigingen aan het adres van journalist Eder Narváez Sierra snel en grondig onderzoeken en ervoor zorgen dat hij voldoende wordt beschermd, aldus het Committee to Protect Journalists (CPJ) vandaag, vrijdag 17 april 2020. 


Op 13 april stuurde een niet-geïdentificeerde persoon, die beweerde het bevel te voeren over een drugshandelbende, WhatsApp-berichten naar Narváez, waarin wordt gesteld, dat zij verantwoordelijk is voor twee moorden in de noordelijke Colombiaanse stad Caucasia op 12 april, waarover Narváez heeft bericht; de berichten waarschuwden Narváez 'niet zoveel te praten' en zeiden dat de journalist zou worden vermoord als hij die waarschuwing niet ter harte nam, vertelde Narváez aan CPJ in een telefonisch interview.

Narváez is de regionale correspondent in de Caucasia voor Teleantioquia TV, een in Medellín gevestigde omroeporganisatie, en is de oprichter en redacteur van NP Noticias, een lokale nieuwssite, zei hij.

In de sms-berichten stond, dat de recente moorden 'nog maar het begin' waren, en beschuldigden Narváez ervan nepnieuws te verspreiden en zei dat 'het enige nieuws dat de komende dagen te horen zal zijn, is dat ze de NP-man hebben vermoord'. 

Een politieagent in Caucasia, die om anonimiteit verzocht, omdat ze niet bevoegd is om openbare verklaringen af ​​te leggen, vertelde CPJ dat de politie de bedreigingen onderzoekt.

Narváez, die in het verleden met de dood is bedreigd vanwege zijn berichtgeving, zei dat hij een strafrechtelijke klacht had ingediend bij het kantoor van de procureur-generaal en om hulp had verzocht van de Unidad Nacional de Protección, UNP, van de regering, die beveiliging biedt aan bedreigde journalisten en sociale leiders.

'Colombiaanse functionarissen, met name de Unidad Nacional de Protección, moeten onmiddellijk actie ondernemen om te reageren op de dreigementen tegen Eder Narváez Sierra en zijn veiligheid te waarborgen', zegt Natalie Southwick, programmacoördinarice van CPJ Midden- en Zuid-Amerika, in New York.

'Aangezien journalisten en mensenrechtenverdedigers in heel Colombia te maken krijgen met toenemend dodelijk geweld van gewapende groepen, moet de staat zijn verplichting om hen te beschermen, nakomen.'

De teksten zijn verzonden door iemand die zichzelf omschreef als 'Manuel, alias El Negro', de commandant van Los Caparrapos, een gewapende groep die zich bezighoudt met cocaïnehandel, afpersing en illegale goudwinning, volgens Narváez en de in Medellín gevestigde denktank InsightCrime.

Narváez vertelde CPJ, dat andere mediakanalen rapporteerden over de moord op twee mensen in de Caucasia op 12 april, maar speculeerde dat zijn artikel Los Caparrapos mogelijk boos had gemaakt, omdat het de namen en foto's van de moordslachtoffers bevatte. Gevraagd naar mogelijke motieven voor de dreigementen tegen Narváez, zei de politieagent tegen CPJ: 'We weten het niet. Er kunnen duizend verschillende redenen zijn.'

Naváez vertelde CPJ, dat de politie heeft beloofd vaker in het gebied rond zijn huis in de Caucasia te patrouilleren en dat de beschermingseenheid zijn zaak bestudeert. Ondertussen zei Naváez, dat hij gestopt is met berichtgeving en in zijn huis blijft.

Caucasia, gelegen in de noordelijke staat Antioquia, is lange tijd een gevaarlijk gebied geweest voor journalisten, omdat concurrerende gewapende groepen strijden voor controle over drugshandelroutes en plantages van coca, de grondstof voor cocaïne, volgens CPJ-onderzoek.

(Suriname Mirror/Committee to Protect Journalists/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten