donderdag 26 maart 2020

Peru redt vleermuizen die de schuld krijgen van het coronavirus

Autoriteiten redden 200 vleermuizen die door boeren zouden worden verbrand


De autoriteiten riepen woensdag 25 maart 2020 bezorgde Peruanen om te stoppen met het doden van vleermuizen, na het redden van 200 die door boeren zouden worden verbrand, omdat ze dachten dat ze het coronavirus zouden verspreiden.

'We mogen de situatie als gevolg van de pandemie niet verstoren. Vleermuizen zijn niet onze vijanden', zei de Servicio Nacional Forestal y de Fauna Silvestre (SERFOR) woensdag in een verklaring.



SERFOR riep op tot rust, nadat boeren in Culden, in het noorden van Cajamarca, vleermuizen met vuur hadden aangevallen. 'De aanvallers vielen de zoogdieren aan, omdat ze dachten dat ze het coronavirus verspreidden', zei de dienst. De vleermuizen werden gered door het personeel van SERFOR en vrijgelaten in een grot ver van Culden.

SERFOR zei dat vleermuizen ook nuttig kunnen zijn voor de mens, aangezien '70 procent van de soorten in de wereld zich voeden met insecten, waarvan er vele schadelijk zijn voor de landbouw en onze gezondheid, zoals muggen die knokkelkoorts en andere ziekten verspreiden'.


Jessica Galvez-Durand, die bij SERFOR verantwoordelijk is voor de wilde fauna, zei dat mensen geen wilde dieren moeten eten en dat het gebruik van hun vlees in medicijnen ook riskant is.

In sommige Aziatische landen, zoals China, waar de pandemie van het coronavirus is ontstaan, wordt vleermuisvlees als een delicatesse beschouwd. Veel experts geloven, dat een vleermuis een pangolin infecteert - een kleine, schubachtige bedreigde diersoort - die vervolgens door mensen wordt opgegeten, de bron is van de overdracht van het nieuwe coronavirus aan mensen.

Wetenschappers geloven dat het virus afkomstig is van vleermuizen, maar via een ander dier op de mens is overgebracht, misschien schubdieren waarvan het vlees vaak wordt gebruikt in gezondheidsremedies.

Er zijn meer dan 400 gevallen en negen doden door Covid-19 in Peru.

(De Surinaamse Courant/phys.org/rte.ie/)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten