donderdag 26 maart 2020

Bond bij Hakrinbank gaat door met staking - Surinaamsche Bank blijft gesloten

Dispensatie verleend aan afdelingen salarisverwerking, aanvullen ATM's en internationale overmakingen


De Hakrinbank Werknemersorganisatie (HWO) schort zijn actie niet op. Wel wordt vandaag, donderdag 26 maart 2020, dispensatie verleend aan enkele afdelingen, waaronder de medewerkers die belast zijn met de salarisverwerking, het aanvullen van ATM's en internationale overmakingen. 

HWO-voorzitter Guno Castelen zegt in de Ware Tijd, dat er dispensatie is verleend aan bepaalde afdelingen 'om het publiek zo min mogelijk last te doen ondervinden van deze strijd die in het belang van ons land wordt gevoerd'. Alle andere afdelingen blijven in actie. De vakbond doet daarom een beroep op de samenleving 'niet onnodig' naar de bank te gaan aangezien de dienstverlening niet is gegarandeerd.

De HWO gaat vanochtend in beraad met de overige bonden van de financiële sector. Daarna zal het standpunt worden bepaald. 'Tot dan is de HWO nog steeds in actie. Wij vragen - in belang van ons allen - begrip voor de strijd.' 

De personeelsbond zegt ook amendementsvoorstellen te hebben voor de wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren. De aanname, bekrachtiging en vervolgens afkondiging van de zogenoemde valutawet heeft enorm veel stof doen opwaaien onder diverse geledingen binnen de samenleving. Uit protest over de gang van zaken besloten de banken, verzekeringsmaatschappijen en het bedrijfsleven woensdag hun deuren gesloten te houden. Na urenlang onderhoud met Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons en -vice-voorzitter Melvin Bouva werd besloten vandaag weer open te gaan.

De Surinaamsche Bank vormt een uitzondering en blijft gesloten. Ook de HWO schortte zijn actie niet op.

Het stoort de personeelsbond, dat ervan wordt uitgegaan dat werkgevers de werknemers vertegenwoordigen. 'Het is de C-47-voorzitter en/of een afvaardiging van de bonden van de financiële sector die ons vertegenwoordigen en niet de bankiersvereniging, VSB of de Asfa (Vereniging Surinaams Bedrijfsleven / Associatie van Surinaamse Fabrikanten)', zegt Castelen. Zijn bestuur had gistermiddag om half drie een 'spoed en lang onderhoud' met de directie van de Hakrinbank. Daarbij zijn wederzijdse standpunten uitgewisseld.

'De HWO is van oordeelm dat de bespreking met de Assemblee of andere overheidsinstanties over de wet op tripartiete basis gevoerd dient te worden.' Aangestipt wordt dat de status van 'de fragiele wet' onduidelijk is. Ook vraagt Castelen zich af hoe het staat met de handhaving nu er zal worden gewerkt aan de amenderingsvoorstellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten