donderdag 26 maart 2020

Gewapende Hondurese soldaten bezorgen voedsel aan zo'n 3,2 miljoen mensen

(Bron foto: Jorge Cabrera - Reuters)
Honduras heeft 36 gevallen van Covid-19 gemeld en geen sterfgevallen


Gewapende Hondurese soldaten zijn woensdag 25 maart 2020 gestart met het bezorgen van voedsel aan zo'n 3,2 miljoen mensen in hun huizen, een deel van de inspanningen van de regering om de verspreiding van het coronavirus te beperken in een land met weinig middelen en een beperkt systeem voor de volksgezondheid. 


Tot dusver heeft Honduras 36 gevallen van het virus gemeld en geen sterfgevallen. Om te voorkomen dat het virus zich verspreidt, heeft president Juan Orlando Hernandez het openbaar vervoer opgeschort, regeringskantoren en bedrijven gesloten en mensen in het hele land opgedragen om binnen te blijven. 'We doen er alles aan om levens te redden. Dit houdt onder meer in dat ze ervoor zorgen dat de meest kwetsbaren thuis eten op hun tafel hebben ', vertelde Hernandez aan een landelijk televisienetwerk.

De distributie van bonen, rijst, suiker, boter, maïsmeel en spaghetti samen met zeep, wasmiddel en een handdesinfecterend middel voor 6.000 gezinnen begon woensdag in de verarmde wijk Los Pinos in de hoofdstad Tegucigalpa.



Het leger zal geleidelijk aan voorraden leveren aan 800.000 gezinnen in totaal in San Pedro Sula, La Ceiba en Choluteca, enkele van de grootste steden van Honduras, die elk gevallen van coronavirus hebben gemeld.


Dinsdag protesteerden bewoners in verschillende delen van Tegucigalpa op straat om voedsel te eisen en zeiden dat ze vanwege de afsluiting niet konden werken of boodschappen konden doen. 'Deze situatie was triest, omdat we niets hadden - er is geen transport, geen geld. We hadden geen eten meer', zegt de 70-jarige Maria Montoya, inwoonster van Los Pinos, die zei dat haar man, een bewaker, niet heeft kunnen werken.

In Los Pinos, dat wordt gecontroleerd door de gewelddadige bende Barrio 18, arriveerden geüniformeerde soldaten in kogelvrije vesten en met M-16-geweren in legervrachtwagens met voorraden die 15 dagen per gezin moesten meegaan, en gingen te voet door steile, smalle straatjes om pakketten af ​​te leveren .

'We gaan van deur tot deur. We willen dat iedereen die het nodig heeft, die geen geld heeft, dit voedselpakket heeft, zolang deze moeilijke situatie voortduurt', zei Hernandez.

Veel andere families bleven woensdag echter zonder hulp, wat leidde tot verdere protesten in verschillende delen van het land, waarbij bewoners een weg enkele uren buiten Tegucigalpa blokkeerden en om voorraden vroegen.

(De Surinaamse Courant/NBC Latino/Reuters/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten