donderdag 26 maart 2020

Overvallen en plunderingen grote winkels Mexico-Stad

(Bron foto: Mexico News Dailyy)
Mogelijk verband met opruiing via sociale netwerken naarmate aantal Covid-19 besmettingen stijgt


De Mexicaanse autoriteiten in meerdere staten onderzoeken een golf van overvallen op- en plunderingen van grote winkels die mogelijk verband houden met opruiing op sociale netwerken naarmate het aantal coronavirus gevallen in het land toeneemt. 

De politie van Mexico-Stad meldde woensdag 25 maart 2020 's nachts vier overvallen in verschillende delen van de hoofdstad. In een verklaring zei de politie, dat veel valse meldingen van plunderingen op social media werden gepost, waardoor anderen ze navolgden.

Tientallen mensen hebben maandag een supermarkt in de staat Mexico geplunderd en een grote kiosk in de zuidelijke staat Oaxaca waar de grote ruiten kapo werden geslagen De politie daar zei dat ze extra waakzaam zijn tijdens de gezondheidsnoodsituatie.



Sommige berichten dringen er bij mensen op aan om supermarkten en warenhuizen te plunderen om voedsel en noodzakelijke benodigdheden te nemen die verband houden met de uitbraak van het coronavirus. Ze bieden een lijst aan met winkels en zelfs een tijd om te verzamelen.



Maar, de overvallen lijken niet echt te worden gedreven door de noodzaak van essentiële zaken. Autoriteiten hebben gemeld, dat mensen mobiele telefoons en andere elektronica stelen, evenals kleding.

Terwijl Mexico mensen aanmoedigt om thuis te blijven, dwingt de federale regering dit niet af. Sommige staats- en lokale overheden hebben een uitgaansverbod opgelegd. President Andrés Manuel López Obrador zei woensdag, dat dergelijke criminele handelingen niet worden getolereerd. Hij zei: 'Ze confronteren het en ze zullen het blijven confronteren.' 

Mexico heeft 405 bevestigde gevallen van het virus en vijf mensen zijn overleden. Voor de meeste mensen veroorzaakt het nieuwe coronavirus milde of matige symptomen, zoals koorts en hoest die binnen twee tot drie weken verdwijnen. Voor sommigen, vooral ouderen en mensen met bestaande gezondheidsproblemen, kan het een ernstigere ziekte veroorzaken, waaronder longontsteking en overlijden.

(De Surinaamse Courant/The Associated Press/Twitter/Mexico News Daily)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten