zaterdag 29 februari 2020

Suriname neemt deel aan Asamblea Extraordinaria del Consejo Americano del Deporte CADE in Ecuador

Minister Gopal voert diverse bilaterale gesprekken onder meer met Cuba en Colombia



Een delegatie van Suriname, onder leiding van minister Lalinie Gopal van Sport- en Jeugdzaken, heeft 18, 19 en 20 februari in Salinas, Ecuador, deelgenomen aan de American Sport Council (CADE) vergadering - Asamblea Extraordinaria del Consejo Americano del Deporte, CADE - , die als doel heeft het uitwisselen van ervaringen van regeringen en andere functionarissen die verantwoordelijk zijn voor sport en fysieke activiteiten in de Amerika’s, zo bericht het Nationaal Informatie Instituut (NII) pas vandaag, zaterdag 29 februari 2020...


Tijdens deze vergadering zijn diverse onderwerpen aan de orde gekomen, zoals de strijd tegen doping, verminderen van geweld in de sport, gendergelijkheid in de sport en het toegankelijker maken van sportfaciliteiten voor de gemeenschap. Naar aanleiding van de herziene versies van de World Anti Doping Code en Internationale standaarden, welke unaniem zijn goedgekeurd tijdens de vijfde wereldconferentie in doping in de sport, in Polen, is een beroep gedaan op alle antidoping organisaties om hun antidoping regels te herzien. Het is de bedoeling dat deze regels vóór 1 januari 2021 in overeenstemming zijn met de World Anti Doping Code.

Met betrekking tot gendergelijkheid en geweld in de sport zijn er diverse presentaties van Best Practice Modellen' verzorgd door landen als Argentinië, Bolivia, Puerto Rico en Canada.

Het Surinaams Olympisch Comité (SOC) werkt sinds maart 2018 in samenwerking met het ministerie van Sport- en Jeugdzaken en overige stakeholders aan een document met betrekking tot gedragsregels. Deze regels zullen van toepassing zijn op sporters, trainers, bestuurders en officials voor een verantwoord en veilig sportklimaat. Naar aanleiding hiervan zijn diverse bilaterale gesprekken gevoerd tijdens de CADE-vergadering voor de nodige ondersteuning en begeleiding.

Ook werd vergaderd in Consejo Sudamericano del Deportes Escolares (CONSUDE) verband, waarbij de Zuid-Amerikaanse School Spelen van 2019, welke werden gehouden in Asuncion, Paraguay, zijn geëvalueerd. Tijdens de evaluatie is duidelijk naar voren gekomen, dat de behoefte aan internationale meetmomenten enorm groot is. Paraguay heeft ook officieel de XII Zuid- Amerikaanse Kampioenschappen, die in 2022 gehouden zullen worden, belicht.

Tot slot heeft Brazilië, waar de CONSUDE spelen dit jaar worden georganiseerd, een uiteenzetting gedaan van de voorbereidingen.

De Consejo Centroamericano y del Caribe del Deporte (CONCECADE) heeft ook de Centraal Amerikaanse- en Caraïbische Spelen, die in 2019 niet door zijn gegaan in Venezuela door afzegging van de verschillende landen om uiteenlopende redenen, uitgebreid besproken. Er werd ook besproken welk land de volgende editie in 2021 zou kunnen organiseren. Gezien de afwezigheid van een groot deel van de Caraïbische landen is tijdens de vergadering een beroep gedaan op Suriname om in CARICOM verband de overige Caraïbische lid landen aan te sporen om te blijven participeren aan de overlegmomenten.

Minister Gopal heeft vervolgens gebruik gemaakt van de gelegenheid om bilaterale gesprekken te voeren met de president van het Nationaal Instituut voor Sport, Lichamelijke opvoeding en Recreatie van Cuba. Hierbij zijn wederzijds toezeggingen gedaan voor het overgaan tot het ondertekenen van een Memorandum of Understanding (MoU). Er zijn ook mogelijkheden besproken met Colombia waar de sport als middel wordt ingezet om ontwikkeling te bewerkstelligen in gemeenschappen met ondersteuning van internationale partners.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten