zaterdag 29 februari 2020

President Bouterse: 'Aanhouden verzenden van US-dollars door FED is niet zo zorgwekkend'

'Precaire situatie wat de US-dollar betreft is een kwestie van tijd, het varkentje wordt gewassen'

Minister Hoefdraad gaat vandaag even naar Venezuela om afspraken die gemaakt zijn over brandstof af te dichten'


President Desi Bouterse is gisteren in Nickerie, ver verwijderd van de Assemblee, op een persconferentie ingegaan op de situatie rond de wisselkoers, devaluatie en het aanhouden van het verzenden van US-dollars door de Amerikaanse Federal Reserve Bank New York, de FED.Dit bericht Starnieuws vandaag, zaterdag 29 februari 2020,in een aantal artikelen.

'We zijn doende om technisch te kijken hoe dat allemaal z'n beslag zal vinden. Tot nu toe is nog niet besloten dat er een devaluatie komt', zei de president. Hij merkte op, dat er enorm veel lucht is gepompt in de koers. Het vraagstuk van de koers wil hij overlaten aan de governor van de Centrale Bank van Suriname. 'Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën gaat vandaag even naar Venezuela om de afspraken die gemaakt zijn over brandstof af te dichten. Er moeten een paar zaken daar helemaal in orde worden gemaakt. Als de minister de ondersteuning krijgt in Venezuela, zou dat betekenen een verlichting van US$ 10 miljoen op maandbasis.'

Het gaat niet om de Petro Caribe deal. Oliemaatschappij Sol moet ongeveer US$ 40 miljoen ontvangen voor brandstofleveringen. Er is een traject hiervoor afgesproken. Indien het niet zou lukken, zou Roy Boedhoe Enterprises inspringen. De Staatsolie raffinaderij is in grote revisie. Nagegaan wordt hoe Venezuela ondersteuning kan geven in deze fase. De president verwacht niet dat er eens schaarste aan brandstof zal ontstaan.

De president vindt dat de wetten tekort schieten waardoor er enorm veel deviezen buiten zijn. Er zijn modaliteiten waar de governor van de Centrale Bank van Suriname zijn hoofd over breekt, zei Bouterse. Heel veel mensen leveren een bijdrage. Niemand wil dat het financiële systeem in elkaar klapt.

Federal Reserve Bank New York
Dat de Federal Reserve Bank New York (FED) het verzenden van US-dollars naar Suriname aangehouden heeft, is niet zo zorgwekkend, beweerde Bouterse. De FED maakt een pas op de plaats en wil volgens Bouterse zien wie de nieuwe governor zou worden, na alle perikelen die zich hebben voorgedaan op de Centrale Bank van Suriname (CBvS).

De president deelde mee dat er gesproken zal worden met de FED. Dit ligt op het terrein van de president van de CBvS. Binnenkort zal Maurice Roemer, de nieuwe topman van de CBvS, of persoonlijk naar New York gaan of een delegatie daar naartoe sturen. 'Ik maak mij niet zoveel zorgen. Wij hebben een klein probleem nu en u weet hoe de wereld is. We hebben altijd met passen en meten, lenen het hoofd boven water gehouden. Maar, de wereld is klein. De wereld weet ook wel nu eindelijk waar Suriname ligt', aldus de president.

'Wanneer het gaat om olie en gas in de wereld, kan ik u zeggen dat als Suriname nu de wereld instapt, moet je oppassen dat je niet struikelt, want de lopers zijn zo dik. Er gaan grote belangen spelen en God heeft ons op het juiste moment gezegend met de eerst grote vondst, waarvan wij de omvang nog niet juist kunnen vaststellen, maar we kunnen praten van een grote vondst, zowel gas als olie. En de tweede staat over enkele dagen voor de deur, vermoeden we.'

Precaire situatie wat de US-dollar betreft
Op dit moment is er een precaire situatie wat de US-dollar betreft. Dit is een kwestie van tijd volgens Bouterse. Hoefdraad is naar het buitenland voor het voeren van enkele gesprekken. 'Het varkentje wordt gewassen.'

Op een vraag over het verstrekken van geld aan de cambio van Chotelal (City Cambio) antwoordde de president, dat de CBvS aan meerdere cambio's en banken dollars heeft gegeven voor interventie. De president voerde aan dat indien er volgens het concept van Chotelal was gewerkt, de kleine man was tegemoet gekomen. 'Dit is niet gebeurd', constateerde hij.

'Er zijn cambio's die goed meewerken, maar er zijn ook malafide cambio's die de zaak flessen. Ze denken niet aan het algemeen belang. Daarnaast is het ook zo, dat Chotelal ook veel rekeningen heeft betaald voor Financiën en de CBvS. Er moesten ondernemers en handelaren worden betaald. Die zaken worden buiten beschouwing gelaten. Surinamers die hun bijdragen willen leveren, worden  negatief voor het daglicht gebracht. Chotelal geeft veel steun en is duidelijk heel anders dan Soppo tegen wie is opgetreden. Er is een goed gesprek tussen de cambiohouders en de governor van de CBvS geweest. Verder is er ook gesproken met de bankiers en het bedrijfsleven.'

Bouterse deelt mee dat gezamenlijk gekeken wordt naar een systeem om de koers beheersbaar te maken. Ook zal de Federal Reserve Bank ervan overtuigd worden hoe de situatie is ontstaan, waardoor de geldstromen weer toenemen. Verwacht wordt dat de situatie in twee tot drie maanden weer onder controle zal zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten