zaterdag 29 februari 2020

Brownsweg heeft eerste ultraviolet-waterzuiveringsinstallatie van Suriname

(Bron foto: Stefano Tull/de Ware Tijd)
Water uit stuwmeer wordt met  zonlicht gezuiverd tot gezond drinkwater


In Brownsweg, Brokopondo, staat de eerste ultraviolet-waterzuiveringsinstallatie van Suriname. De Surinaamsche Waterleidingmaatschappij (SWM) heeft het systeem gisteren in bedrijf gesteld. Water uit het stuwmeer wordt nu met behulp van zonlicht gezuiverd tot gezond drinkwater. De bewoners zijn blij, omdat hiermee een langgekoesterde wens - gezond drinkwater - is vervuld, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, zaterdag 29 februari 2020. 

Het water in hun omgeving is vervuild door goudwinning en andere activiteiten.'Wat we vandaag meemaken is een heel mooi moment voor Brownsweg. Als traditioneel gezag waren we niet op de hoogte van dit project, maar ik ben blij dat het er staat', zei kapitein Lambertus Waandels van Nieuw Ganzee.

Districtscommissaris Frederik Finisie is ervan overtuigd, dat met de komst van de uv-installatie het drinkwaterprobleem in het gebied is opgelost. Hij deed een dringend beroep op de mensen om zuinig om te gaan met het water. 'Als u bijvoorbeeld ergens een lekkage ziet, geef het dan door aan iemand van het bestuurskantoor.'

'Het ligt in de bedoeling om alle dorpen in Brownsweg aan te sluiten op het waternet', zei SWM-directeur Marlon Oosterling. 'Ik geef u de garantie dat alles wat hier uit komt superveilig drinkwater is.' Hij riep op om de machines niet te vernielen. 'Ze lijken misschien niet duur, maar we hebben het financieel echt gevoeld. We lossen nog steeds af voor de dingen die hier zijn. Mi e begi unu fu de zuinig nanga den sani.'

In het verleden zijn in Brokopondo vaak spullen van de SWM gestolen. Het bedrijf zal daarom een permanent bemande post plaatsen dicht bij de installatie.

Minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen zei, dat de regering druk bezig is de achterstanden op het gebied van gezond drinkwater in het binnenland in te lopen. Hij begrijpt de frustraties van de mensen die nog niet aan de beurt zijn. Echter, hij verzekert dat de regering heel serieus ermee bezig is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten