donderdag 2 januari 2020

President Bouterse start informatiesessies over Afobaka-dam met VHP

VHP: 'De informatie hadden wij in de Assemblee moeten verkrijgen' 

(Bron foto: NII)
VHP verwondert over platform om te brainstormen over hoe energiesector verder te ontwikkelen


President Desi Bouterse is zijn informatiesessies met politieke partijen inzake de overname van de Afobaka stuwdam gestart. Het staatshoofd ontving donderdag 2 januari 2020 in het presidentieel paleis eerst de politieke partijen, waarbij de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) de spits afbeet. De partij werd vertegenwoordigd door bestuursleden Ganeshkoemar Kandhai en Stanley Dijksteel.

Kandhai zei, aldus het Nationaal Informatie Instituut, NII, blij te zijn met dit moment. De VHP-vertegenwoordiger zei, dat zij de informatie die het staatshoofd heeft verschaft tot zich hebben genomen en daarmee terug te zullen gaan naar hun partij.
 
In een eigen donderdag uitgebracht persbericht laat de VHP weten:

Alhoewel wij de mening zijn toegedaan, dat wij deze informatie in De Nationale Assemblee zouden moeten verkrijgen in het kader van openbaarheid van bestuur en transparantie, zal de VHP in nationaal belang vertegenwoordigd worden door een delegatie bestaande uit twee afgevaardigden. 
Dat de dam uiteindelijk na vele strubbelingen in handen is gekomen van de Surinaamse samenleving stellen wij op prijs, doch blijven wij van mening dat de overdracht veel eerder en onder betere condities had moeten plaatsvinden.’

President Bouterse gaf onder meer een uiteenzetting van het voortraject, vanaf het moment dat het besluit werd genomen om de dam in eigen beheer te krijgen. Ook heeft het staatshoofd aangegeven, dat er een platform ingesteld zal worden om te brainstormen over hoe de energiesector verder te ontwikkelen.

De VHP-vertegenwoordiging heeft ook het standpunt van de partij bekendgemaakt, onder meer dat de dam eerder en onder betere condities overgedragen kon worden. Kandhai zegt, dat de VHP uitkijkt naar de juiste uitvoering van de getekende overeenkomsten. De partij zal het geheel kritisch blijven volgen, haar ondersteuning geven waar mogelijk en indien nodig ook een deskundige aanwijzen voor het platform om de energiesector verder te ontwikkelen.

In een eigen donderdag uitgebracht persbericht laat de VHP weten:
 
'Met betrekking tot het voorgestelde platform, uitte de VHP-delegatie verwondering; alle eerdere constructieve deelnames van de VHP, maar ook van andere politieke partijen en maatschappelijke organisaties tot ondersteuning van de regering, o.a. middels bijdragen met beleidsnota’s, steun aan het Financieel Economisch Platform, en voorstellen tot wijziging van de kiesregeling, zijn op niets uitgelopen. Inzichten en adviezen zijn steeds terzijde gelegd. 

Laat de president zijn beleid uitleggen en verdedigen, daar waar de wet hem het podium voorschrijft, De Nationale Assemblee. De VHP kijkt uit naar de presentatie van de president in DNA, en zijn antwoorden aan de wettig gekozen volksvertegenwoordiging.


De VHP onderstreept haar standpunten m.b.t. de Afobaka dam zoals sinds 2015 ingenomen en verklaart dat het standpunt van de Partij recht overeind staat:

  • de Partij is het niet eens met de wijze waarop de onderhandeling met de Alcoa zijn gevoerd; 
  • de onderhandelingen zijn gevoerd in het nadeel van het volk van Suriname waarbij de regering bij herhaling het advies van de totale DNA naast zich neergelegde;
  • de Partij is van mening dat het Surinaamse volk is benadeeld; 
  • de Partij verwerpt de handelwijze van het afsluiten van deals en leningen in achterkamers, om nu daar de zaak beklonken is, een overlegplatform in te stellen.'
In gesprek met de VHP-vertegenwoordiging heeft president Bouterse volgens Dijksteel ook de indruk weerlegt als zouden adviezen van de partijen niet worden meegenomen. 

De dam is per eind december 2019, na vanaf 1964 beheerd te zijn door Alcoa/Suralco, officieel in Surinaamse handen gekomen. De Surinaamse overheid heeft op haar beurt de stuwdam aan Staatsolie overgedragen. Vanwege de onduidelijkheden die waren ontstaan rondom de overname van de dam achtte het staatshoofd het van belang om de verschillende groeperingen in de samenleving diepgaand te informeren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten