donderdag 2 januari 2020

De Santiago-rivier in Mexico is een giftige 'milieuhel' geworden

Boerderijen en fabrieken dumpen illegale hoeveelheden afval in de rivier

- Santiago-rivier mogelijk de meest vervuilde rivier in Noord-Amerika
- Boetes te laag om als afschrikmiddel te dienen


De Santiago-rivier on Mexico is een giftige 'milieuhel' geworden. Tegen de tijd dat de Santiago-rivier over een waterval stroomt aan de rand van Guadalajara, in het westen van Mexico, lijkt de stank overal te zijn. De rivier stinkt naar industrieel afval en rioolwater en is mogelijk de meest vervuilde rivier in Noord-Amerika.

In een artikel gepubliceerd maandag 30 december 2019, schrijft de New York Times dat 'Jalisco's zwaar vervuilde Santiago River is een krachtig voorbeeld van het falen van Mexico om zijn omgeving te beschermen', stroomt de rivier over een gigantische rots langs de rand van het centrum van El Salto, in de staat Jalisco.


In de jaren 1970 stond deze plek bekend als de Niagara van Mexico - een populaire toeristische plek met vissen en andere wateractiviteiten, een prachtig landschap en veel dieren in het wild. Dat is allemaal verdwenen, nu de regio El Salto en Guadalajara is omgezet in een giftig moeras. En een zwaar vervuilde rivier kan doden. Tot nu toe zijn meer dan 628 mensen die in de buurt van de rivier wonen gestorven.


Het vervuilingsprobleem trok enige aandacht van de overheid nadat een achtjarige in coma raakte en vervolgens stierf in 2008. Miguel Ángel López Rocha was uitgegleden in de rivier tijdens het spelen op de oever, en terwijl hij onmiddellijk eruit werd getrokken, stierf hij 18 dagen later aan wat dokters zeiden was een fatale dosis arsenicum, was de verontwaardiging over de dood van de jongen groot en heeft de regering ertoe aangezet om El Ahogado te bouwen, de grootste afvalwaterzuiveringsinstallatie van de regio die in 2012 werd ingehuldigd.

Er worden echter geen zware metalen en veel synthetische chemicaliën behandeld, waarvan artsen zeggen dat die een van de belangrijkste oorzaken zijn van zoveel ziekten. De dood leidde ook tot een studie in 2011 door Jalisco's Staaa Water Commissie en het Mexicaanse Instituut voor Watertechnologie. In de studie werden 1.090 verschillende verontreinigende stoffen in de rivier gedetecteerd. Ze omvatten arseen, lood, cyanide, kwik, chroom en hormoonontregelaars die onder andere kanker, tumoren, geboorteafwijkingen en andere ontwikkelingsstoornissen kunnen veroorzaken.

Het grote probleem is dat er weinig toezicht is op enkele van de 10.000 bedrijven die in het gebied actief zijn, omdat de Nationale Water Commissie (Conagua, Comisión Nacional del Agua) slechts één inspecteur heeft in heel Jalisco, volgens Mexico News Daily.

Dit is een mooi beeld, genomen in 1909 van de rivier de Santiago die over een waterval aan de rand van Guadalajara stroomt. (Bron: Internet Archive Book Images)
Het artikel merkte op, dat zelfs wanneer Conagua reageert op gevallen van illegale afvoer naar de Santiago-rivier, de boetes die het kan opleggen te laag zijn om als afschrikmiddel te dienen. 'Het in Texas gevestigde chemiebedrijf Celanese Corporation kreeg een boete van slechts US $ 4.300 voor het lozen van illegale hoeveelheden afval in de rivier bij 13 verschillende gelegenheden in de zomer van 2015', volgens documenten verkregen door de New York Times.

In december 2018 kondigde Jalisco-gouverneur Enrique Alfaro aan, dat zijn nieuw gekozen regering meer dan 3,4 miljard peso zou investeren om het vervuilingsprobleem aan te pakken. Toen hij de federale overheid om het geld vroeg, kreeg hij echter te horen dat er geen geld beschikbaar was - zelfs niet toen de federale milieusecretaris de Santiago-rivier een 'milieuhel' noemde.

(Suriname Mirror/Digital Journal/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten