donderdag 2 januari 2020

Dagblad Suriname blundert met plaatsing onjuiste beelden vuurwerkexplosie

Filmpje ten onrechte gelinkt aan vuurwerkongeval in de Ramlakhanstraat

Ook niet een van meest betrouwbare Surinaamse 'nieuws' websites FamilieNieuws publiceert gewraakte beelden


Waterkant.net bericht vandaag, donderdag 2 januari 2020, dat op Facebook en via WhatsApp, vanaf oudjaarsdag onderstaand filmpje wordt gedeeld waarop een vuurwerkexplosie te zien is. Ten onrechte wordt dit filmpje gelinkt aan een vuurwerkongeval dat plaats vond aan de Ramlakhanstraat in Kwatta. Het gaat om een oud filmpje dat niet eens in Suriname zou zijn opgenomen.


Het filmpje verscheen op Nieuwjaarsdag al online op diverse Facebookpagina’s. Zonder de beelden te controleren werd het filmpje daarna door het Dagblad Suriname verder verspreidt. Ook de site FamilieNieuws (niet een van de meest betrouwbare Surinaamse 'nieuws' websites) nam het filmpje vanmorgen klakkeloos over en maakt er een sensatie item van waarin gesproken wordt over ‘oorlog’ en een ‘vuurwerkbom’ in Paramaribo. Inmiddels lijkt FamilieNieuws correcte video's van Facebook te hebben geplaatst.

Een woordvoerder van de politie zegt dat het het filmpje 100% niets te maken heeft met het ongeval aan de Ramlakhanstraat. Ook een rondgang langs enkele bekende reporters bij diverse' vooraanstaande' media leverde een hoop scepsis op volgens Waterkant.net.

'De explosie in het filmpje is gigantisch. Als dit echt in Suriname was, dan was er wel meer dan één jongetje gewond geraakt hoor', reageert een van de journalisten. Hij vindt het bizar, dat een 'vooraanstaande' krant als Dagblad Suriname dit als fake nieuws deelt. 'Of ja, misschien zijn ze niet meer zo vooraanstaand als ze zelf denken. Dat FamilieNieuws het filmpje overneemt snap ik wel, die mensen zijn uit op sensatie en hebben geen journalistieke achtergrond', zegt de niet bij naam genoemde journalist.

(Suriname Mirror/Waterkant.net/Facebook)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten