donderdag 2 januari 2020

Den Blauwvinger: Paramaribo geteisterd door bommen ofwel extreem zwaar vuurwerk

COLUMN: Geïmporteerd vuurwerk in containers niet door brandweer gecontroleerd

Het wachten is op de eerste vuurwerkdode.... - Regering, verbiedt zwaar knalvuurwerk!


Het is donderdag 2 januari. De jaarwisseling ligt weer achter ons. Paramaribo telt op nieuwjaarsdag negen slachtoffers van vuurwerk, het oudste slachtoffer is een man van 68 jaar en het jongste een jongetje van 7 jaar. Het is donderdag 2 januari en nog steeds wordt Paramaribo geteisterd door vuurwerk en dat mag, immers de officiële afschietperiode duurt van 27 december tot en met dinsdag 2 januari.

Het is 2 januari, het lijkt wel oorlog. Mortierbommen lijken her en der in te slaan. Verschrikkelijke luide knallen, van auto's begint het alarm spontaan te loeien. Wat voor idioten spelen met de levens van anderen...

Een groot formaat KLS cake dat op straat in de Ramlakhanstraat te Kwatta op oudejaarsavond afgestoken werd door een familie, ging niet de lucht in, maar richting woningen. Daarbij zouden 14 woningen en een personenauto schade hebben opgelopen. Drie woningen liepen zelfs brandschade op. Een jongen van 10 jaar raakte gewond..... Wat voor idioten spelen met de levens van anderen

Luid knalvuurwerk lijkt populair te zijn
Extreem luid knalvuurwerk lijkt populair te zijn. Surinamers lijken sowieso van zoveel mogelijk herrie te houden. Denk aan die belachelijke pagara estafette op oudejaarsdag, 's middags nota bene, in hartje Paramaribo. Onbegrijpelijk, immers wat is de lol om met oordopjes of met een aantal van je vingers in je oren en een mondkapje of lapje stof voor je mond, je te vergapen aan met een hels kabaal uit elkaar spattende strengen pagara's? Daarbij ook nog een op zo'n twee meter afstand gehouden door leden van de korpsen politie en brandweer van Suriname, om maar extra aan te geven hoe 'leuk' het feestje is.

Honderden fotocamera's, I-Phones, tablets, videocamera's en mobiele telefoons worden omhoog gehouden om toch maar vooral spannende beelden vast te leggen: uit elkaar knallende pagara's en rook, vooral veel giftig en dus ongezonde rook.

Wordt het geen tijd...
Het is donderdag 2 januari en het zware geknal, het angstaanjagende gedreun, geeft een weldenkend mens te denken.

Wordt het geen tijd, dat de regering zwaar knalvuurwerk gaat verbieden?
Wordt het geen tijd om geïmporteerde containers vol vuurwerk op de haven te controleren?
Wordt het geen tijd de vuurwerkverkoop te laten plaatsvinden vanaf bijvoorbeeld oudejaarsdag, 31 december, tien uur in de ochtend tot zes uur 's avonds en het afschieten van vuurwerk toe te staan tussen oudejaarsdag 31 december tien uur 's morgens en nieuwjaarsdag 1 januari vier uur 's morgens. Mogelijk krijgt daardoor de jaarwisseling in Suriname weer echte glans en kracht.

Maar liefst 67 containers vuurwerk werden eind 2019 het land ingevoerd. 'Dat is bijkans tweemaal meer dan vorig jaar', zei voorlichter Ulrich Coats van het Korps Brandweer Suriname vrijdag 27 december 2019 op Starnieuws. De brandweer heeft geen controle uitgevoerd op de containers die ingevoerd zijn.
Er zal wel vuurwerk dat verkocht wordt, getest worden, zei de voorlichter. Het geluid mag de 55 decibel op een afstand van 4 tot 7 meter niet overschrijden. De brandweer is wettelijk belast met het veilig afschieten van vuurwerk. Alle zaken vanaf invoer, tot opslag en verkoop hoort tot de controletaken van de brandweer. Maar, die controle lijkt er niet te zijn geweest!

Wanneer huilt Suriname om haar eerste dode vuurwerkslachtoffer?
Het is donderdag 2 januari 2020 en nog steeds ontploffen vuurwerkbommen en je vraagt je in gemoede af wanneer Suriname huilt om haar eerste dode vuurwerkslachtoffer.

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
2 januari 2020
Paramaribo – Suriname

Geen opmerkingen:

Een reactie posten