donderdag 2 januari 2020

Bogota's, Colombia, eerste vrouwelijke burgemeester Claudia Lopez geïnstalleerd

Lopez belooft zich in te zetten tegen 'racisme, klassenonderscheid en vreemdelingen- haat'


Bogota's eerste vrouwelijke burgemeester Claudia Lopez trad woensdag 1 januari 2020 aan, beloofde leiderschap in de onrustige Colombiaanse hoofdstad en beloofde zich in te zetten tegen 'racisme, klassenonderscheid en vreemdelingenhaat'. 

De centrumlinkse burgemeester, die vorige maand met haar partner van hetzelfde geslacht trouwde, neemt een stad over die brandpunt is geworden van landelijke protesten tegen de heerschappij van de rechtse president Ivan Duque.


Lopez, 49, brak met traditie en hield haar inhuldigingsevenement in het Simon Bolivar-park van de stad, waar honderden mensen aanwezig waren.

'Bedankt aan iedereen die me op dit speciale moment van mijn leven heeft vergezeld als de eerste vrouw - diverse vrouw - gekozen als burgemeester in de geschiedenis van Bogota', vertelde ze de juichende menigte.


De verkiezing van Lopez in oktober was een van een reeks tegenslagen voor de regerende Centro Democrático van Duque, die de controle over verschillende grote steden verloor en velen haar zien als een opkomende uitdager van zijn presidentschap.

Met zeven miljoen inwoners was de hoofdstad van Colombia de belangrijkste focus van een reeks massale protesten tegen de heerschappij van Duque, die het land de afgelopen zes weken hebben opgeschrikt. De stad is de thuisbasis van een kwart van de 1,6 miljoen migranten die de economische crisis in het naburige Venezuela ontvluchtten om hun toevlucht te zoeken in Colombia.


De nieuwe burgemeester presenteerde 'een agenda voor verandering' voor haar termijn van vier jaar, gericht op de strijd tegen onveiligheid en de verkeerscongestie van de stad, terwijl banen en kwaliteit, gratis onderwijs worden bevorderd. Ze beloofde ook een 'groener' Bogota onder haar heerschappij.

Ze riep Bogotans op om een ​​burgercultuur op te bouwen die 'voor eens en voor altijd alle racisme, classisme, machismo en vreemdelingenhaat verbant' uit de straten. 'Bogota, heel erg bedankt dat je me vertrouwde met je heden en je toekomst. Ik beloof dat vertrouwen te respecteren en alles van mezelf te geven zodat ond Bogota de komende vier jaar een zorgzamere, inclusievere en duurzamere stad en regio zal zijn', zei ze.


Lopez trouwde op 16 december met haar partner Angelica Lozano, een senator. Ze stapte voor het eerst in de nationale schijnwerpers nadat ze hielp de banden tussen Colombiaanse parlementsleden en rechtse paramilitaire groepen aan het licht te brengen. Ze werd kort gedwongen om het land te ontvluchten nadat het schandaal aan het licht was gekomen, maar keerde in 2014 terug als verkozen senator en stond als vice-presidentskandidate bij de nationale verkiezingen van vorig jaar.

Lopez won de 27 mei-burgemeestersverkiezing met iets meer dan 35% van de stemmen in een enge triomf over liberaal Carlos Fernando Galan.


(Suriname Mirror/MercoPress/El Heraldo/Twitter/The City Paper Bogota/ YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten