zaterdag 14 december 2019

Mortieraanval op bijeenkomst overheidsfunctionarissen, staatsoliemaatschappij Ecopetrol en inheemse autoriteiten in noordoosten Colombia

(Bron foto: Twitter @Davidfernandez6)
President Ivan Duque vermoedt dat ELN-guerrilla's achter aanval zitten


Een mortieraanval verstoorde donderdag 12 december 2019 een ontmoeting tussen overheidsfunctionarissen, staatsoliemaatschappij Ecopetrol en inheemse autoriteiten in het noordoosten van Colombia. 

President Ivan Duque en de inheemse organisatie ONIC (Organización Nacional Indígena de Colombia) verwierpen fel de schijnbare mortieraanval in de gemeente Cubara, Boyaca, die volgens de president werd uitgevoerd door ELN guerrilla's (Ejército de Liberación Nacional).

De aanval vond plaats in het midden van een bijeenkomst waarin de lokale U'wa inheemsen de overheid verzochten om te voldoen aan afspraken die meer dan vijf jaar geleden werden gemaakt, aldus vredesadviseur Caceres.

De vredesadviseur registreerde de terreur die werd veroorzaakt door de explosies in de buurt van het inheemse reservaat waar de gesprekken werden gevoerd.


Volgens vice-minister Francisco Jose Chaux raakten drie soldaten gewond bij de aanval, maar dit werd tegengesproken door een lokale verslaggever en niet bevestigd door de nationale inheemse organisatie ONIC. Volgens de inheemse organisatie zorgt de aanval voor 'emotionele en psychologische schade aan de Cubara bevolking, met name aan de inheemse U'wa-bevolking'.



Duque vertelde de pers, dat het ELN 'een van de militaire eenheden wilde aanvallen. Ze willen de strijdkrachten pijn doen, omdat ze weten dat de strijdkrachten hen hebben belegerd en verzwakt.'

Statistieken van het ministerie van Defensie en een onafhankelijke denktank zijn in tegenspraak met de bewering van de president. De statistieken geven aan dat het leger geen belangrijke militaire vooruitgang heeft geboekt en de denktank beweerde, dat de ELN in staat was zijn territoriale controle onder Duque uit te breiden.

Duque's verbale aanval op de rebellen volgde dagen nadat vredescommissaris Miguel Ceballos de deur naar vrede heropende met de ELN. Parlementariërs vroegen woensdag om Ombudsman Carlos Negret toestemming te geven om te bemiddelen tussen de guerrilla's en de president, wiens extreemrechtse partij fel gekant is tegen vredesbesprekingen. Duque staat echter onder voortdurende druk van het maatschappelijk middenveld en maatschappelijke organisaties om de gesprekken die hij tijdens zijn aantreden in augustus vorig jaar heeft opgeschort, te hervatten.

(Suriname Mirror/El Tiempo/Colombia Reports/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten