zaterdag 14 december 2019

Guyana lijkt zich te ontwikkelen tot een nieuwe oliestaat... - Buurman Suriname wacht nog steeds op eerste boorsucces

Oliehandelaren melden zich in Georgetown om te bieden op eerste ladingen olie


Suriname’s buurland Guyana lijkt zich te ontwikkelen tot een nieuwe oliestaat. Oliehandelaren melden zich dit weekeinde in de hoofdstad Georgetown om te bieden op de eerste ladingen olie, gewonnen voor de kust van het Zuid-Amerikaanse land. 


Dankzij een ontdekking van Exxon Mobil Corp in 2015 lijkt Guyana de komende jaren een grote speler te worden op de oliemarkt, vergelijkbaar met buurland Venezuela, een van de oprichters van het kartel van olie-exporterende landen (OPEC).

De regering heeft echter weinig ervaring met de internationale oliehandel, reden waarom de handelaren zijn uitgenodigd te bieden op 3 miljoen vaten lichte olie die voor de kust wordt opgepompt en onder de soortnaam Liza Blend wordt verhandeld. De biedingen moeten maandag persoonlijk in Georgetown worden overhandigd.


Exxon Mobil begint volgens persbureau Bloomberg in januari de productie van het olieveld Liza, maar het concern doet daarover geen mededelingen.

Ook voor de kust van Suriname wordt olie vermoed. Er worden daar proefboringen uitgevoerd door de Amerikaanse bedrijven Apache en Halliburton.


(Suriname Mirror/Bloomberg/ANP/Kaieteur News Online/Twitter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten