zaterdag 14 december 2019

Brumadinho-dam ramp in Brazilië veroorzaakt door ophoping water en gebrek aan drainage

'Dam vertoonde geen tekenen van instabiliteit vóór de breuk'


De ineenstorting van de grote Brumadinho residudam in Brazilië werd veroorzaakt door ophoping van water en gebrek aan drainage, hoewel de faciliteit eerder geen tekenen van instabiliteit vertoonde, aldus een rapport in opdracht van de eigenaar van de dam en donderdag 12 december 2019 gepubliceerd.

De dambreuk op 25 januari in de mineraalrijke staat Minas Gerais deed miljoenen tonnen giftig mijnafval over het platteland stromen, waardoor 270 mensen werden gedood of vermist raakten en eigenaar Vale werd gedwongen een deel van zijn activiteiten op te schorten.

Een groep specialisten, ingehuurd door de Braziliaanse mijnreus, ontdekte dat 'de breuk en de resulterende slibschuif te wijten was aan de statische vloeibaarmaking van het afval van de dam', wat betekent dat het vaste damafval slib werd door de ophoping van water.

Volgens het rapport van de specialisten had de dam in het midden van het regenseizoen onvoldoende afwatering en verzamelde zich water. Als gevolg hiervan was het gevuld met 'zacht' en 'zwaar' afval vanwege het hoge ijzergehalte. De groeiende druk creëerde een 'marginaal stabiele dam' - met andere woorden, het was 'nabij het breekpunt', omdat het bijna niet in staat was om water af te voeren.


Het rapport voegde eraan toe, dat de dam 'geen tekenen van instabiliteit vertoonde, zoals grote vervormingen die scheuren of zwelling veroorzaakten vóór de breuk'. Hoewel daaropvolgende data-analisten kleine vervormingen identificeerden gedurende de 12 maanden voorafgaand aan de breuk, waren de vervormingen 'te langzaam om te worden gedetecteerd door grondradar en andere bewakingsapparatuur', aldus het rapport. Het rapport verwees niet naar de resultaten van andere onderzoeken.


Uit een rapport van 5 november van de Agência Nacional de Mineração (ANM) blijkt, dat het mijnbouwbedrijf op de hoogte was van problemen met een horizontaal afvoersysteem dat zeven maanden vóór de ramp was geïnstalleerd. Op 10 januari - twee weken voordat de dam scheurde - toonden twee meetapparatuur aan dat de vloeistofdruk noodniveaus had bereikt.

Ten minste zeven Vale-werknemers, van wie geen één senior manager is, en zes werknemers van de Duitse auditor TUV SUD worden onderzocht wegens het gebruik van valse informatie om te certificeren dat de Brumadinho-dam aan de veiligheidsvereisten voldeed.

ANM's beschuldigingen kwamen op de vierde verjaardag van de ineenstorting van een andere residudam in eigendom van een joint venture tussen Vale en de Anglo-Australische mijnbouwbedrijf BHP. Het instorten van de Fundao-residuendam ontketende een stortvloed van bijna 40 miljoen kubieke meter zeer giftig mijnslib over gebieden van het Mariana-district, ook in Minas Gerais. De modder heeft 19 mensen gedood en 39 steden onder water gezet, wat de ergste milieuramp van Brazilië markeert.

(Suriname Mirror/AFP/Mining Technology/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten