donderdag 12 december 2019

'Dat op zwarte markt en bij meeste cambio’s hogere wisselkoersen worden gebruikt, komt door manipulatie'

'Dat een bank hogere dan officiële wisselkoers hanteert, betekent niet dat Srd is gedevalueerd'

- 'Wij gaan de internationale reserves van de bank niet aanspreken vanwege de illegaliteit die gaande is'
- Gajadien (VHP): 'Wat nu gebeurt is geen speculatie, niemand heeft zoveel geld om zo lang met de koers te manipuleren'


'Dat een bepaalde bank een hogere dan de officiële wisselkoers voor de Amerikaanse dollar hanteert, betekent geenszins dat de Surinaams munt is gedevalueerd of gedeprecieerd. Dat er op de zwarte markt en bij de meeste cambio’s ook hogere wisselkoersen worden gebruikt, komt niet door vraag en aanbod, maar door manipulatie die niets te maken heeft met marktwerking.' Zo reageert Robert van Trikt, governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), in de Ware Tijd vandaag, donderdag 12 december 2019, op ontwikkelingen op de valutamarkt.

Klanten van Republic Bank worden al enige tijd middels een aanplakbiljet erop geattendeerd dat ze tegen een koers van Srd 7,55 Amerikaanse dollar kunnen aanschaffen voor huishuur, studiebetalingen, reisdeviezen of aflossing van leningen. De bank brengt daarbij een trading fee van Srd 0,45 per Amerikaanse dollar in rekening waardoor het bedrag voor een Amerikaanse dollar komt op Srd 8,00.

Van Trikt legt uit, dat aangezien de commerciële banken kosten moeten betalen aan de Centrale Bank voor het verkrijgen van Amerikaanse dollars, die kosten in de vorm van een trading fee kennelijk op de klant worden afgewenteld. 'De CBvS absorbeerde eerder alle kosten. Er is geen sprake van devaluatie of depreciatie. De cijfers van de reële economie wijzen daar niet op. Voor ons als Centrale Bank is het inflatiecijfer belangrijk.' 

Hij stelt, dat met een inflatiecijfer van rond de 3 procent er geen druk zou mogen zijn op de wisselkoersen. Volgens de governor is er anders aan de hand, dat niets te maken heeft met echte marktwerking. Daarom zal de CBvS vooralsnog geen valuta-interventies plegen. 'Wij gaan de internationale reserves van de bank niet aanspreken vanwege de illegaliteit die gaande is', zegt Van Trikt.

Hij belooft de komende periode andere maatregelen in te zetten om de koersontwikkelingen in de hand te krijgen.

Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) is van mening, dat er de facto wél sprake is van devaluatie. Hij geeft aan dat al meer dan zes maanden de wisselkoersen die overal gehanteerd worden, hoger zijn dan wat de Centrale Bank publiceert. 'Wat nu gebeurt is geen speculatie. Niemand heeft zoveel geld om zo lang met de koers te manipuleren. Je moet enorm veel geld hebben', stelt Gajadien, die al geruime tijd forse kritiek levert op het deviezenbeleid. Voor hem is het 'honderd procent zeker' dat de Centrale Bank intervenieert via één of twee cambio's, die de Amerikaanse dollar voor Srd 7,90 aanbieden.

'Men doet via die cambio's alsof de koers omlaag is gegaan. Alle mooie woorden van president Bouterse ten spijt dat de koers uiterlijk 25 november fors zou dalen, zien we dat deze overal tussen de Srd 8,40 en Srd 8,50 wordt aangeboden en verkocht', stelt de politicus.

Hij merkt verder op, dat ofschoon goudopkoop tot de taakstelling van de Centrale Bank behoort, de CBvS op grove schaal aan geldschepping doet door met Surinaamse dollars goud op te kopen bij exporteurs. 'Het goud wordt geëxporteerd en met de verkregen Amerikaanse dollar-inkomsten wordt via enkele cambio's en banken geïntervenieerd', zegt Gajadien.

De VHP zegt al verschillende keren vragen aan de regering te hebben gesteld over het deviezenbeleid, maar door de regering noch de Centrale Bank van Suriname wordt openheid van zaken gegeven. Governor Van Trikt blijft erbij, dat er momenteel niet wordt geïntervenieerd. 'Wij gaan andere middelen inzetten', zegt de CBvS-governor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten