zondag 15 september 2019

'Met invoer cash-dollars via Amerikaanse FED moet de stabiliteit van de koers worden bereikt'

'Belangrijk is dat gewerkt wordt naar betere kredietbeoordeling voor Suriname'


Met de invoer van cash-dollars via de Federal Reserve Bank (FED), de Centrale Bank van de VS, moet de stabiliteit van de koers worden bereikt. Governor Robert van Trikt van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) zegt vandaag, zondag 15 september 2019, op Starnieuws dat 'na vijf maanden intensief werken, een geweldige mijlpaal is bereikt'. 

Suriname heeft de toets doorstaan, waardoor de FED de eerste contante dollars beschikbaar heeft gesteld. Van Trikt zegt, dat er hard gewerkt is om aan te tonen dat Suriname de regels stringent toepast. Een delegatie van de FED is ook in Suriname geweest voor het doen van onderzoek. Er is nu een directe lijn met de FED over toevoer van Amerikaanse dollars, waardoor de schaarste is opgeheven. De cash-dollars wordt verstrekt via de commerciële banken.

Door de inbeslagname van 19.5 miljoen euro in april vorig jaar door de Nederlandse justitie, konden er ook geen US-dollars worden geïmporteerd. De geldverzending verliep via Nederland. Door de schaarste aan Amerikaanse dollars, is de koers flink gestegen.

Nu is het volgens de governor van de CBvS belangrijk dat de koers een stabiel punt bereikt en daarop gehouden kan worden. Met alle voorzieningen kan nu worden bepaald wat de koers daadwerkelijk zal zijn. 'Belangrijk is dat er gewerkt wordt naar een betere kredietbeoordeling voor Suriname. Wij moeten met z'n allen historie schrijven door een 'double B' te halen. Dat is mijn streven', zegt Van Trikt.

Het succes dat bereikt is met de FED is heel belangrijk voor Suriname, benadrukt Van Trikt. Aangetoond is dat Suriname voldoet aan de strenge regels van de Amerikaanse Centrale Bank. Met de enorme inzet van medewerkers van de CBvS is het goede resultaat neerzet, merkt de governor op. Intussen wordt verder gewerkt aan de Nationale Risk Assessment en aanscherpen van wettelijke regelingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten