zondag 15 september 2019

Chief Raoni Metuktire van Kayapo-stam, Brazilië, voorgesteld als kandidaat 2020 Nobelprijs voor de Vrede

Nobelprijs voor leven lang werken aan bescherming Amazone-regenwoud


Groep Braziliaanse antropologen en milieuactivisten draagt Raoni Metuktire voor


Een groep Braziliaanse antropologen en milieuactivisten heeft Chief Raoni Metuktire van de Kayapo-stam voorgesteld als kandidaat voor de 2020 Nobelprijs voor de Vrede voor een leven lang werken aan de bescherming van het Amazone-regenwoud.

Raoni - een onmiskenbaar Amazone-icoon met zijn grote lipplaat, gele ara-veren hoofdtooi en oorbellen - werd internationaal bekend als een milieu-campagnevoerder in de jaren tachtig met muzikant Sting aan zijn zijde.



Op 89-jarige leeftijd ging Raoni dit jaar weer op weg om hulp te zoeken bij het stoppen van een toename van branden die het bos vernietigen, wat hij heeft toegeschreven aan de plannen van de rechtse president Jair Bolsonaro om de Amazone economisch te ontwikkelen en de inheemse bevolking te assimileren.


De Darcy Ribeiro Foundation, genoemd naar een van de eerste antropologen van Brazilië, heeft aangekondigd dat ze Raoni's naam formeel had voorgesteld aan het Noorse Nobelcomité, dat beslist wie de jaarlijkse prijs wint.

De stichting heeft ook de Franse president Emmanuel Macron geschreven om te pleiten voor zijn goedkeuring van de nominatie. Raoni ontmoette dit jaar tweemaal Macron, die kritiek op de milieupraktijken van Brazilië leidde op de recente top van de Groep van zeven rijke landen in Biarritz.


Een woordvoerder van de stichting, Toni Lotar, zei zaterdag 14 september 2019, dat de nominatie aanvankelijk door de commissie was aanvaard, maar dat de stichting het volledige nominatieproces nog moet voltooien. 'Chief Raoni is een levend symbool van de strijd om de natuur en de rechten van inheemse mensen in de Amazone te beschermen', zei Lotar. 'Hij wordt wereldwijd gerespecteerd voor een leven gewijd aan het voortbestaan ​​van onze planeet dat zo bedreigd wordt door klimaatverandering.' 

De Braziliaanse regering heeft ontkend, dat het  recente branden heeft aangemoedigd die naar verluidt zijn veroorzaakt door boeren die de landbouwgrens in de Amazone willen verlengen en in plaats daarvan de schuld geeft aan de sterke stijging van het droge seizoen.

Bolsonaro stuurde het leger om de brand te blussen, die een wereldwijd protest veroorzaakte vanwege bezorgdheid over ontbossing die het regenwoud verwoest, beschouwd als een vitaal bolwerk tegen klimaatverandering. Noorwegen, tot voor kort de belangrijkste donor van een fonds om de ontbossing in de Amazone te beteugelen, deed in augustus een beroep op Noorse bedrijven die actief zijn in Brazilië om ervoor te zorgen dat ze niet bijdragen aan de vernietiging van de Amazone.


(Suriname Mirror/Veja/Reuters/Correio/Twitter/YouTube

Geen opmerkingen:

Een reactie posten