zondag 15 september 2019

Hoogste Gerechtshof van Peru halveert de detentie van politica Keiko Fujimori

Keiko zou US $ 1.2 miljoen illegale partijfinanciering van Odebrecht hebben geaccepteerd


Het Hooggerechtshof van Peru halveert de voorlopige hechtenis van Keiko Fujimori en maakt de weg vrij voor de oppositieleidster om de gevangenis in april van volgend jaar te verlaten.

Fujimori, 44, werd in oktober vorig jaar 36 maanden vastgehouden in een corruptiegeval in verband met de Braziliaanse bouwgigant Odebrecht. Fujimori, die wordt vastgehouden in een vrouwengevangenis ten zuiden van de hoofdstad Lima, had bij de rechtbank een verzoek ingediend voor onmiddellijke vrijlating en haar advocaat zei dat zij in beroep zou gaan bij het Constitutionele Hof. 'We gaan alle wegen uitputten', vertelde Guilliana Loza aan verslaggevers.



Keiko Fujimori, de oudste dochter van de in ongenade gevallen voormalige president Alberto Fujimori, wordt ervan beschuldigd US $ 1.2 miljoen aan illegale partijfinanciering van Odebrecht te hebben geaccepteerd voor haar presidentiële campagne in 2011.


Ooit de meest populaire politicus van Peru, geeft de rechterlijke beslissing haar theoretisch de tijd om campagne te voeren voor presidentsverkiezingen gepland voor 2021. President Martin Vizcarra heeft echter onlangs opgeroepen om verkiezingen te verplaatsen naar april 2020 om een ​​institutionele impasse te overwinnen met een door de oppositie gedomineerd congres. Hoewel het debat over de opkomst van de verkiezingen nog steeds aan de gang is, is uit enquêtes gebleken dat de steun voor Fujimori sinds het schandaal is gedaald tot slechts negen procent.

De hoorzitting kwam vijf dagen nadat Fujimori hartproblemen had die haar dwongen om tests te ondergaan, volgens haar  Fuerza Popular-partij.


Het Hooggerechtshof halveerde donderdag 12 september 2019 ook de vonnissen van twee van haar assistenten in verband met het schandaal, Jaime Yoshiyama en Pier Figari.

Officieren van Justitie hebben in totaal 11 mensen die banden hebben met Fujimori's partij beschuldigd van het runnen van een criminele organisatie om geld in te zamelen voor haar campagne in 2011. Odebrecht heeft toegegeven dat zij sinds 2004 minstens $ 29 miljoen aan steekpenningen aan Peruaanse functionarissen heeft betaald. Drie voormalige presidenten worden over Odebrecht onderzocht terwijl een vierde, Alan Garcia, in april zelfmoord pleegde nadat de politie bij zijn huis arriveerde om hem te arresteren voor het witwassen van geld.






(Suriname Mirror/La Republica/MercoPress/Exame/RPP Noticias/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten