zondag 15 september 2019

Den Blauwvinger: Snuffelaars van de Ware Tijd storten zich op hotelkamer Adhin in New York

COLUMN: Politiek gekleurde berichtgeving over prijzen hotelkamers New York VN-delegatie

- De Ware Tijd krijgt informatie toegespeeld en hapt geil-primeur-gretig toe
- Krant laat zich naïef voor een politiek karretje spannen


Afgelopen week dacht de Ware Tijd met naar roddeljournalistiek riekende berichtgeving Suriname te verrassen met het bekendmaken van de prijzen van hotelkamers, in het Grand Hyatt Hotel in New York (Manhattan), van de delegatie die de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, VN, in New York gaat bijwonen.

Met haar toch wel politiek gekleurde artikel lijkt de Ware Tijd de regering te willen schaden en de belastingbetaler te willen vertellen hoe 'verkwistend' met zijn/haar geld wordt omgesprongen. Immers, het is geen nieuws, het is spijkers op laag water zoeken met kennelijk daartoe vanuit de overheid ontvangen gelekte informatie over de prijzen van de hotelkamers.

Nooit eerder ophef
Overigens, het is niet de eerste delegatie naar de VN of naar wie of wat dan ook in de wereld die in een hotel verblijft en nimmer was er enig ophef over hotelkosten. Maar juist nu, een paar maanden voor de 2020-verkiezingen krijgt de Ware Tijd informatie toegespeeld en hapt geil-primeur-gretig toe.

De Ware Tijd berichtte dinsdag 10 september, dat uit documenten blijkt, dat in het Grand Hyatt Hotel in New York 'voor de vicepresident en zijn echtgenote een VIP One Bedroom Suite is gereserveerd die voor de zeven geplande overnachtingen 19.250 Amerikaanse dollar zal kosten. Met een Executive King-kamer doet minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken het een stuk goedkoper. Met een tarief van 789 Amerikaanse dollar per overnachting kost haar verblijf van acht dagen de Staat Amerikaanse 6.312 dollar, los van de 217 Amerikaanse dollar daggelden per dag, representatiekosten van 1.500 Amerikaanse dollar en het vliegticket dat 2.589 Amerikaanse dollar kost. (...)'

' (…) Ondervoorzitter van het parlement, Melvin Bouva (NDP), heeft met 389 Amerikaanse dollar per nacht de goedkoopste kamer van alle delegatieleden. Hij verblijft twee dagen in New York. (...)'

Ministerie blaast riooljournalistiek-achtige artikel de Ware Tijd van tafel
Miriam Mac Intosh, directrice van het ministerie van Buitenlandse Zaken, reageerde snel, met de mededeling, dat tijdens deze periode de druk op accommodaties in Manhattan toeneemt, aldus het Nationaal Informatie Instituut (NII) woensdag 11 september. 'Daar maakt ook de vrije markt in Amerika gretig gebruik van door de prijzen op te schroeven. De prijs schiet dan omhoog en dat heeft geen enkel land en geen enkele delegatie in de hand. Rekening houdend met de vrije markt in New York en met name in Manhattan, zijn dit de normale en gangbare prijzen.' Een meer dan logische en terechte reactie.

Mac Intosh: 'De gemiddelde prijs in New York, buiten de week van de Algemene Vergadering van de VN is minimaal 250 Amerikaanse dollar. Maar, met de Algemene Vergadering van de VN en de druk op de accommodaties schiet de prijs omhoog en dat heeft geen enkel land en geen enkel delegatie in de hand. Suriname reserveert daarom van tevoren, waardoor ons land nog geen exorbitante bedragen hoeft neer te tellen.'

Voor een politiek karretje spannen
Met haar reactie heeft Mac Intosh feitelijk het riooljournalistiek-achtige artikel in de Ware Tijd van tafel geblazen. De redactie van die krant blijkt niet bij machte om te relativeren en zaken in de juiste context te plaatsen.
Neen, ze hoort de klok luiden, maar is niet in staat de klepel te vinden.
Neen, ze ziet wat prijzen van hotelkamers in haar aangeleverde documenten met een gekleurd politiek doel en denkt verder niet na. Dit is niet hoe serieuze journalistiek wordt bedreven.
Neen, de Ware Tijd laat zich naïef voor een politiek karretje spannen. Haar lezers zijn gewaarschuwd.

En, tot slot, laten we wel wezen, een vicepresident van een land 'stop' je niet in een doorsnee hotelkamer.
Een beetje 'standing', allure, mag er toch wel zijn...

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
15 september 2019
Paramaribo – Suriname

Geen opmerkingen:

Een reactie posten