dinsdag 10 september 2019

Arbeidsinspectie wil heffingen instellen op diverse nu kosteloze diensten - Inspectie wil verdiencapaciteit vergroten

Verhoging van de bestuurlijke boetes ook in overweging


De Arbeidsinspectie is van plan om heffingen in te stellen op diverse diensten die zij tot nu toe kosteloos verstrekt. Dat is een van de manieren om de verdiencapaciteit van deze dienst te vergroten, staat in de conceptbegroting 2020 van het ministerie van Arbeid. Een andere optie is de verhoging van de bestuurlijke boetes die in de arbeidswetgeving worden genoemd, zo bericht de Ware Tijd dinsdag 10 september 2019.

John Courtar, inspecteur-generaal van de Arbeidsinspectie, zegt dat gedacht moet worden aan bijvoorbeeld inspecties op stoomketels bij ziekenhuizen, bedrijven en fabrieken door de technici van deze dienst. 'We doen dat al jarenlang kosteloos. Het vergt veel van de organisatie om elke dag uit te trekken voor de inspectie van ruim 240 stoomketels. Dat trekt een zware wissel en daarom kunnen we niet alle dienstverleningen kosteloos doen.'

Bij de inspectie van stoomketels wordt gelet op onder andere de elektrische bedrading, de watercapaciteit en de veiligheidsklep. De keuring, die twee keer in het jaar plaatsvindt, is volgens Courtar zeer belangrijk, omdat achterstallig onderhoud tot bedrijfsongevallen kan leiden en zelfs mensenlevens kan eisen. Zo kan een overmatige dampspanning leiden tot een ontploffing.

Hij brengt deze risico's voor de medewerkers maar ook de technici, in verband met de te innen tarieven die zullen variëren van Srd 1.000 tot Srd 2.000. Bij het staatsbesluit van 2016 waren tarieven vastgesteld, maar de handhaving blijft nog uit.

De overweging is om ook bedragen te innen voor adviezen door technici van de Arbeidsinspectie bij de import van gevaarlijke stoffen. Courtar: 'Wij staan elke dag paraat voor de gezondheid en veiligheid van 168.000 mensen - de beroepsbevolking - fu soso.'

Om het schrijnende tekort aan personeel op te heffen, wil het ministerie nieuw personeel aantrekken, zoals aspirant-arbeidsinspecteurs en opleidings-, trainings en juridische medewerkers, zo blijkt uit de begroting. Er komt ook bijscholing voor de huidige arbeidsinspecteurs. In het komende begrotingsjaar wil de dienst zijn activiteiten opvoeren.

'Daarbij zal sterk de nadruk gelegd worden op de vergroting van het toezicht in de minder toegankelijke gebieden van ons land.' In de begroting worden de districten Brokopondo, Sipaliwini en Marowijne genoemd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten