dinsdag 10 september 2019

Medellin, Colombia, zou het grootste massagraf van Latijns-Amerika kunnen zijn

Tussen 2002 en 2012 zeker 900 moordslachtoffers op gemeentelijke begraafplaats begraven zonder slachtoffers te identificeren


Recente bevindingen van het Tribunaal voor Oorlogsmisdaden in Colombia geven aan, dat Medellin heeft geprobeerd te verbergen dat het het grootste massagraf van Latijns-Amerika is en dat het mogelijk is dat het aantal moorden voor propagandadoeleinden vervalst is. 

De Jurisdicción Especial para la Paz (JEP) heeft vorige week opdracht gegeven twee steengroeven te inspecteren waar volgens een plaatselijke rechtbank meer dan 300 mensen zijn begraven. De autoriteiten van de stad vertelden met tegenzin aan de rechtbank, dat ze tussen 2002 en 2012 ten minste 900 slachtoffers van moord op de gemeentelijke begraafplaats hadden begraven zonder inspanningen om de slachtoffers te identificeren.

Omdat het stadsbestuur toegaf alleen 'precaire informatie' te hebben over hoeveel niet-geïdentificeerde lichamen echt op de gemeentelijke begraafplaats werden gedumpt, beval de rechtbank 'interviews te houden met de autoriteiten die belast zijn met het beheer van de begraafplaats of met degenen die verantwoordelijk zijn voor het bijhouden van documentatie van de binnenkomst, verwijdering of verplaatsing van de lichamen van begraven personen'.

Burgemeester Federico Gutierrez probeerde bovendien nog eens 174 slachtoffers van gedwongen verdwijning te verbergen, ontdekte de rechtbank in een eerdere hoorzitting.

De JEP stuit op allerlei onverwachte bevindingen in zijn onderzoek naar 'Operatie Orion', een militaire operatie in2002 uitgevoerd door de politie van Medellin, de 4e Brigade en misdadiger 'Don Berna'. De stad heeft bijvoorbeeld nooit onderzocht wie het gebouw bezit dat jarenlang werd gebruikt als paramilitair hoofdkantoor in de Comuna 13, blijkbaar met de volledige kennis van de autoriteiten van de stad.



De rechtbank beval om stadsaannemer El Condor S.A. in het onderzoek op te nemen nadat het ontdekte dat het nog steeds zand en mogelijk menselijke resten uit de steengroeve La Arenera verwijderde, ondanks een uitspraak van het Gerechtshof van Medellin in 2015 dat het een massagraf was. Officieren van Justitie vertelden de rechtbank, dat het bedrijf 80% van het zand had verplaatst waarin slachtoffers van gedwongen verdwijning naar verluidt werden begraven tussen 2003 en 2015, de jaren waarin zowel een medewerker van de Oficina de Envigado als een voormalige burgemeester leden van de raad van bestuur waren.

In dezelfde periode stortte Bioparques S.A. de aarde over het massagraf in La Escombrera met de zegen van het stadhuis en gouverneur Luis Perez. De nieuwste maatregelen maken deel uit van een reeks om te voorkomen dat de autoriteiten en aannemers van de stad de overblijfselen van de slachtoffers van het misdaadsyndicaat van Medellin blijven verbergen, verliezen of verwijderen.

Op basis van de bevindingen van de JEP, lijkt het erop dat de stad minstens 1.374 slachtoffers van moord uit de boeken heeft gehouden om te voorkomen dat de propagandacampagne van de stad door de realiteit wordt geruïneerd. Kortom, de stad heeft haar moordcijfers vervalst om een ​​nep 'transformatieproces' te bevorderen.

La Escombrera en La Arenara zijn slechts de eerste massagraven die door het Tribunaal voor Oorlogsmisdaden zijn onderzocht. Slachtoffers hebben het Hof overnog ongeveer 10 massagraven verteld en de JEP is nog maar net begonnen. Deze claims zullen verder worden onderzocht wanneer JEP-magistraten in oktober terugkeren naar Medellin.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten