woensdag 21 augustus 2019

Voor wie het nog niet wist: Personen die vaartuig besturen moeten vaarbewijs van MAS hebben

'Wat we vaak zien is dat mensen kinderen een waterscooter laten besturen, maar het is verboden'


Alle personen die een vaartuig besturen of de wens daartoe hebben, moeten in het bezit zijn van een vaarbevoegdheidsbewijs oftewel een vaarbewijs. De Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) is in 2017 gestart met de oproep en de registratie hiervan. 

'De procedure is dat mensen de tweedaagse training moeten volgen die Stichting Logistieke Onderwijs (SLO) verzorgd. Voor degene die al varen, wordt er een praktische test afgenomen', aldus Daphne Le Couvreur, hoofd marketing en communicatie van de MAS vandaag, woensdag 21 augustus 2019, op Starnieuws. 'Men gaat dan kijken wat je aan theorie hebt, en de ervaring die je hebt, hoe je het kan toepassen.' Is een persoon geslaagd, dan krijgt hij het Vaarbewijs-1 voor vijf jaren.

Le Couvreur zegt, dat de MAS werkt met het Binnen- en Zee aanvaringsreglement. 'Daarin staat hoe men moet varen en waaraan ze zich moeten houden. En deze regels zijn geldig voor de mensen die opereren op onze binnenwateren. Dus zij dienen dan een vaarbewijs te hebben.'

Naast het hebben van een vaarbewijs is het belangrijk dat het vaartuig ook is goedgekeurd. Le Couvreur merkt op, dat het nog veel voorkomt dat mensen in overtreding zijn. Met de vakantieperiode is de controle opgevoerd in samenwerking met de Maritieme Politie. 'Wat we vaker zien gebeuren, is dat mensen kinderen een waterscooter laten besturen. Maar, het is verboden. De regel is dat je vanaf 18 jaar een vaarbewijs moet hebben en dan pas mag je een jetski besturen.' Personen die zich niet aan de regels houden, krijgen een proces-verbaal met in het vooruitzicht sancties.

Bij de veerboten komt het voor dat er meer passagiers worden vervoerd dan is toegestaan. 'Ook constateren we nog dat mensen vaak varen zonder reddingsvest.'

De bekendmaking voor een vaarbewijs wordt al sinds 2017 gedaan. 'We zijn in een transitie fase. Er zijn mensen gekomen die gehoor hebben gegeven aan de oproep. En dan heb je weer anderen die het nog niet snappen', zegt Le Couvreur. Sinds het traject is opgestart zijn er volgens haar ongeveer 365 vaarbewijzen uitgegeven. Het vaarbewijs1 bestaat uit vier categorieën: de veerboten, schoolboten, pleziervaartuigen en waterscooters.

De MAS-functionaris roept de mensen op hun vaarbewijzen te halen en hun vaartuig te registreren en te keuren. Op die manier komt er ordening in de sector. De MAS is dan op de hoogte over welk type vaartuigen er zijn en ook het aantal op het water.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten