woensdag 21 augustus 2019

Assemblee neemt Wet Nationaal Woningbouwfonds aan

Ook is aangenomen de Wet Nationaal Garantiefonds Huisvesting


De Wet Nationaal Woningbouwfonds is gisteravond door het parlement goedgekeurd. De Nationale Assemblee (DNA) heeft ook de wet Nationaal Garantiefonds Huisvesting goedgekeurd. Beide wetten zijn met algemene 39 stemmen aangenomen, zo berichten Starnieuws en de Ware Tijd vandaag, woensdag 21 augustus 2019.

Jennifer Geerlings-Simons, één van de initiatiefnemers, heeft de twee wetsvoorstellen verdedigd. Bruikbare voorstellen van van zowel coalitie als oppositie werden overgenomen om de wetten te versterken.

Deze fondsen stellen mensen die niet in aanmerking kwamen voor een hypotheek bij de banken, nu wel in staat zijn om een dak boven het hoofd te realiseren. Simons benadrukt dat het niet gaat om mensen die geen geld hebben. Het gaat om personen die best goed verdienen, maar kleine zelfstandigen zijn. Metselaars, taxichauffeurs of schoonheidsspecialisten hebben wel geld, maar omdat ze vaak voor zichzelf werken, kunnen zij geen werkgeversverklaring of een uittreksel van de Kamer van Koophandel en Fabrieken presenteren aan banken. Omdat de banken niet zeker zijn van de aflossing van de hypotheek, krijgen ze de lening niet.

Via het garantiefonds zullen de banken zekerheid krijgen dat als een persoon de lening om een of andere reden niet kan afbetalen, via dit fonds de betaling zal plaatsvinden.

Hoewel de oppositie forse kritiek heeft geleverd over het woningbouw- en huisvestingbeleid van de regering hebben alle oppositionele fracties vóór de wet gestemd. Na de aanname van de wetten zei initiatiefneemster Geerlings-Simons ervan overtuigd te zijn dat met de goedkeuring een stap is gezet. De twee fondsen zijn volgens haar goede instrumenten voor de bevolking om de huisvestingssituatie in het land te verbeteren.

Volgens minister Soewarto Moestadja is met de nieuwe wetgeving een goede basis gelegd om het huisvestingsbeleid van de regering meer inhoud te geven. Fungerend parlementsvoorzitter Melvin Bouva merkte op, dat vanaf 2012 structureel is gewerkt aan een degelijk woningbouw- en huisvestingsbeleid. De nieuwe wetten bieden nu een uitkomst voor inkomensgroepen die eerder moeilijk aan financiering konden komen om een eigen huis te bouwen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten