maandag 15 juli 2019

Guatemalteekse president Jimmy Morales ziet af van ontmoeting met VS-president Trump

(Bron foto: Twitter)
Constitutionele Hof verbiedt Morales controversiële overeenkomst met VS te sluiten


De Guatemalteekse president Jimmy Morales, die thuis onder druk staat om een ​​migratiedeal met de Verenigde Staten niet af te sluiten, heeft zondag het Witte Huis-gesprek met Donald Trump van vandaag, maandag 15 juli 2019, afgezegd, zo bericht zijn kantoor. Het Constitutionele Hof van Guatemala heeft een bevel uitgevaardigd dat Morales verbiedt een controversiële overeenkomst met de Verenigde Staten te sluiten die het Midden-Amerikaanse land zou verplichten om migranten te verwelkomen, althans op korte termijn.

De vergadering gepland voor vandaag in Washington is teruggedraaid vanwege 'speculatie' over de ondertekening van een mogelijke deal, zei de Guatemalteekse regering in een verklaring. Een dergelijke deal zou Guatemala een 'veilig derde land' maken en zou betekenen dat het verplicht zou zijn om asiel aan te bieden aan migranten die zijn grondgebied binnenkomen op weg naar de Verenigde Staten.

Veel migranten uit Honduras en El Salvador trekken door Guatemala om Mexico te bereiken op hun route naar de grens met de VS. De Guatemalteekse regering had vorige week het bezoek van Morales aangekondigd, waarin stond dat het immigratie- en veiligheidskwesties zou raken, maar nooit details verstrekt over wat Trump en Morales zouden bespreken.


Guatemalteekse functionarissen erkenden, dat de besprekingen over een 'veilig derde land'--overeenkomst aan de gang waren, wat leidde tot wervelende speculatie. Degenen die tegen zo'n deal zijn, zeggen dat ze niet willen dat Guatemala een stortplaats wordt voor migranten die naar de Verenigde Staten gaan, vooral omdat Guatemalteken vaak deel uitmaken van de groep die de reis maakt.


In maart schortte de regering van Trump de hulp op aan de 'noordelijke driehoek'-landen Guatemala, El Salvador en Honduras, nadat de Republikeinse leider zei, dat zij niets te doen om de stroom migranten naar de VS tegen te houden.

(Suriname Mirror/France24/Mundo Hispanico/CBS News/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten