maandag 15 juli 2019

Paus doet een beroep op politieke dialoog in Venezuela

(Bron foto: AFP)
Venezolaanse bisschoppen dringen aan op vertrek president Nicolas Maduro


Paus Franciscus doet een beroep op de Venezolaanse politieke leiders om een akkoord te bereiken voor het welzijn van het land en de regio in crisis.

'Ik wil nogmaals mijn medeleven uitdrukken met de geliefde bevolking van Venezuela, dat zo zwaar door de aanslepende crisis getroffen wordt', zei paus Franciscus in zijn zondagse angelustoespraak. Hij vroeg de gelovigen om samen met hem de Heer te vragen om de betrokken partijen te inspireren en te verlichten, zodat zij zo spoedig mogelijk een overeenkomst kunnen bereiken die een einde zal maken aan het lijden van de mensen, voor het welzijn van het land en van de hele regio.

De Venezolaanse bisschoppen hebben vorige week nog bij president Nicolas Maduro erop aangedrongen, dat hij ontslag zou nemen uit het ambt dat hij 'onwettig' uitoefent en dat er in de kortst mogelijke tijd een nieuwe president wordt gekozen. In het licht van de realiteit van een onwettige en mislukte regering schreeuwt Venezuela om een ​​koerswijziging, een terugkeer naar de grondwet. Die verandering vereist het vertrek van degene die onwettig de macht uitoefent en de verkiezing in de kortst mogelijke tijd van een nieuwe president van de republiek, schreven de bisschoppen in hun oproep.

Onder het socialistische bestuur van Maduro is Venezuela getekend door geweld en sociale onrust. Er is een ernstig tekorten aan voedsel en aan medicijnen, er is een torenhoge werkloosheid en een hyperinflatie. Meer dan 4 miljoen Venezolanen zijn sinds 2015 geëmigreerd.

De bisschoppen citeerden ook een rapport van begin juli van de mensenrechtencommissaris van de VN, waarin werd staat dat de regering verschillende vormen van mensenrechtenschendingen heeft gepleegd, onder meer een groot aantal onrechtmatige executies.

(Suriname Mirror/VaticanNews/El Nuevo Diario/Kerknet/El Nuevo Siglo)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten