maandag 15 juli 2019

Colombiaanse bananenteeltbedrijven onder quarantaine vanwege TR4-schimmel

(Bron foto: PubliMetro)
Plaag aanwezig op twee Colombiaanse plantages


Banaan is een van de belangrijkste gewassen in Colombia. Zo'n 20.000 telers telen bananen op ongeveer 300.000 hectare, in 17 van de 19 provincies van het land. Dat blijkt uit gegevens van 2018 van het Instituto Nacional de Estadistica y Censos (INEC). 

Vanwege de enorme economische impact van de bananenteelt is het Colombiaanse ministerie van Landbouw deze week een informatiecampagne begonnen rondom de fusarium TR4 schimmel.



Het ministerie heeft zijn hulpdiensten ingezet om teeltbedrijven van banaan in de gaten te houden, vanwege de mogelijke aanwezigheid van deze plaag op twee Colombiaanse plantages. Teeltbedrijf Eva Norte, gelegen in de gemeente Riochaca, in La Guajira, werd in quarantaine gesteld vanwege de aanwezigheid van symptomen 'die verband houden met de Fusarium oxysporum f. sp. cubense Tropical Race 4 plaag'.


'Ook teeltbedrijf Don Marce is in quarantaine gesteld. Deze plantage maakt onderdeel uit van Dole Organic van Colombia en werd in 2007 opgericht nabij de rivier de Tapias in La Guajira, 100 kilometer ten noordoosten van Santa Marta. Dit teeltbedrijf is gecertificeerd volgens de biologische normen van de EU en het USDA National Organic Program (NOP)', aldus de website van Dole.

Volgens het ICA worden de besmette planten afgebakend met een 10-metergebied. Daarnaast wordt er een veiligheidszone van 20 vierkante meter vastgesteld rond de besmette plant. De 80 vierkante meter rondom een zieke plant wordt vastgesteld als observatiegebied, stelt de Colombiaanse instantie.

De regering van Ecuador, die vorige week een informatieve- en toezichtscampagne opstartte, heeft de Ecuadoraanse bananentelers niet ingelicht over de twee in quarantaine geplaatste teeltbedrijven in het noordelijke buurland.


(Suriname Mirror/AGF.nl/expreso.ec/Twitter)  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten