maandag 15 juli 2019

Amerikaanse autoriteiten geven cocaïne containerschip MSC Gayane in Phildelphia vrij

Eigenaar containerschip voldoet borgsom van $ 50 miljoen, inclusief $ 10 miljoen in contanten

Schip op weg naar haven van Rotterdam


Amerikaanse autoriteiten hebben een containerschip vrijgegeven dat met 20 ton cocaïne in Philadelphia in beslag was genomen, nadat de exploitant een borgsom van $ 50 miljoen had geplaatst, inclusief $ 10 miljoen in contanten, maar zei dat ze nog steeds van plan zijn te overwegen om het schip verbeurd te verklaren. 

De vrijgave van de MSC Gayane, eigendom van J.P. Morgan Asset Management en gecharterd aan Mediterranean Shipping Co., betekent dat het schip zijn commerciële activiteiten kan hervatten nadat het bijna een maand in de haven van Philadelphia is vastgehouden.

'Mijn kantoor heeft $ 10 miljoen in contanten en een borgsom van $ 40 miljoen ontvangen van de eigenaar en exploitant van het schip in ruil voor de tijdelijke release ervan in afwachting van een definitief besluit in deze zaak', schreef Amerikaanse advocaat William McSwain in een bericht op Twitter.


Het schip, dat ongeveer $ 90 miljoen waard is, is nog steeds onderhevig aan mogelijk verlies als het onderzoek senior bemanningsleden koppelt aan de cocaïne, aldus ingewijden.

De Gayane werd op 17 juni bezocht door Amerikaanse douane- en grensbeschermingsagenten, die cocaïne vonden, waarvan de autoriteiten zeiden dat ze een straatwaarde van $ 1,3 miljard had, gevuld in verschillende containers. Het schip werd formeel in beslag genomen op 9 juli. Acht bemanningsleden zijn aangeklaagd en blijven in hechtenis.

'MSC heeft de betalingen geregeld en het schip, plus 16 bemanningsleden die niet waren aangeklaagd, werden vrijgelaten', zei een persoon die bij de zaak betrokken was. 'De federale overheid bouwt nog steeds aan een verbeurdverklaringszaak, maar de $ 50 miljoen werd voldoende geacht om de Gayane voorlopig te laten vertrekken.'

Het schip vertrok zaterdagochtend vanuit de haven van Philadelphia op weg naar Rotterdam voor een terugkeer in de commerciële dienst. Een woordvoerder van MSC zei dat het bedrijf blijft samenwerken met de Amerikaanse autoriteiten. Het schip maakte zijn enige stop in de VS op het moment van de onderschepping na het starten van zijn reis in Chili en stopte in Peru, Panama en de Bahama's op weg naar Europa.


De Gayane was het tweede MSC-schip dat dit jaar in Philadelphia werd binnengevallen in eenn drugsonderzoek. In maart ontdekten federale agenten bijna 1.200 pond cocaïne aan boord van de MSC Desiree, een schip van dezelfde grootte als de Gayane. Douane-agenten namen ook 1,6 ton cocaïne in beslag bij een ander MSC-schip, de MSC Carlotta, toen het de haven van Newark, New Jersey binnenkwam  zeiden de autoriteiten in februari.

Wereldwijde maritieme regelgeving vereist niet dat zeevervoerders de inhoud van alle containers die ze verplaatsen controleren, omdat dit zou leiden tot lange vertragingen in de toeleveringsketens.

(Suriname Mirror/The Wall Street Journal/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten