zaterdag 6 juli 2019

Tweede Kamer neemt na uren vergaderen toch de Rijkswet Koninkrijksgeschillen aan

Slechts de PVV en Forum voor Democratie stemmen tegen


De Tweede Kamer heeft gisternacht de Rijkswet Koninkrijksgeschillen toch aangenomen. De Kamer trok zich uiteindelijk niets aan van het advies van staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties om de stemming uit te stellen, omdat door een aangenomen amendement een ‘flinke wijziging’ van de Wet op de Raad van State noodzakelijk is, aldus vandaag, zaterdag 6 juli 2019, het Antilliaans Dagblad.

Het amendement-Thijssen was een compromis tussen de parlementen van de landen in het Koninkrijk over de geschillenregeling. Bij de Raad van State van het Koninkrijk moet een nieuwe Afdeling Koninkrijksgeschillen in het leven worden geroepen. Daarin wordt de Caribische invloed verdubbeld ten opzichte van het kabinetsvoorstel, waarin de Afdeling advisering de geschillen zou beoordelen met daarin de staatsraden van Aruba, Curaçao en Sint Maarten.

Bij geschillen tussen landen en het Koninkrijk zullen volgens het amendement naast de drie staatsraden bij de Raad van State van het Koninkrijk nog eens drie ‘staatsraden in buitengewone dienst’ worden aangewezen door Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Verder maken de gewone leden van de Afdeling advisering deel uit van de nieuwe afdeling.

De Afdeling Koninkrijksgeschillen wordt voorgezeten door de vicepresident van de Raad van State (RvS).

In de tweede termijn van het debat over het wetsvoorstel had Knops aangedrongen op uitstel van de stemming, omdat anders de RvS voor de voeten wordt gelopen. Als er ook over de wet zou worden gestemd, moest de staatssecretaris het amendement ontraden. Er is immers een wetswijziging nodig voor de Wet op de Raad van State en daarover is nog geen overleg geweest met RvS. De Kamer leek daar mee akkoord te gaan, maar besloot uiteindelijk toch anders. Iets voor vier uur vrijdagochtend werd de wet aangenomen met alleen tegenstemmen van PVV en Forum voor Democratie.

Het was de allerlaatste stemming van de Tweede Kamer voor het zomerreces. Naast het cruciale amendement-Thijssen werden nog enkele amendementen aangenomen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten