zaterdag 6 juli 2019

Gajadien (VHP) over niet verlenen quorum: 'Af en toe is het belangrijk om NDP-fractie spiegel voor te houden'

'Het niet verlenen van quorum moet als een protest gezien worden over de gang van zaken'

'In de haast om zaken door te drukken worden vergaderingen uitgeschreven die niet goed voorbereid worden'


Waarnemend fractieleider van de VHP Asiskumar Gajadien zegt vandaag, zaterdag 6 juli 2019, op Starnieuws, dat af en toe het belangrijk is om de NDP-fractie een spiegel voor te houden. Op grond daarvan werd gisteren geen quorum verleend voor de voortgang van de openbare vergadering in de Assemblee. 

'Het gaat om een politiek instrument. De NDP heeft 26 zetels veroverd tijdens de verkiezingen in 2015. Daarnaast er er een samenwerking met de BEP. De NDP maakt gebruik van drie zetels die aan Pertjajah Luhur toebehoren om quorum te kunnen hebben. De NDP-fractie heeft nooit willen meewerken om het Terugroeprecht toe te passen, ondanks het vonnis van de rechter', aldus Gajadien.

Hij stelt, dat vanaf het begin er ook een dispuut is met de leiding van De Nationale Assemblee (DNA) over de lijfelijke aanwezigheid van Assembleeleden in de zaal. Gisteren bleek weer, dat leden de presentielijst getekend hadden, maar toen hun namen voorgelezen werden, waren ze niet in de zaal aanwezig. 'Ik was wel in de zaal, maar had de presentielijst niet getekend', zegt de politicus. Hij voert aan dat het niet verlenen van quorum als een protest gezien moet worden over de gang van zaken.

Ook is het zo, dat er vergaderingen worden uitgeschreven op dagen waarop doorgaans niet wordt vergaderd. De vergaderdagen van De Nationale Assemblee zijn in principe dinsdag en donderdag, behalve als het om de begrotingsbehandeling gaat of een wet met spoedeisend karakter. In de haast om zaken door te drukken, worden volgens Gajadien vergaderingen uitgeschreven die niet goed voorbereid worden.

'Dat bleek donderdag weer. De wijzigingsvoorstellen over de Comptabiliteitswet waren niet goed afgestemd met het ministerie van Financiën. Ik heb toen ook kritiek geleverd op Financiën, maar nu blijkt, dat vanuit de leiding van DNA geen goede afstemming is gepleegd. Hier heeft minister Gillmore Hoefdraad ook publiekelijk op gewezen. Ook zegt de bewindsman dat vergaderingen worden opgedrongen zonder goede afstemming', stelt Gajadien. De vergadering werd drie uren geschorst donderdag om afstemming te plegen, terwijl dit moest gebeuren voordat wordt besloten om te vergaderen.

De politicus hoopt dat de leiding van De Nationale Assemblee lering trekt uit het gebeurde van deze week, want geen van de twee wetten die afgehandeld zouden worden, zijn inhoudelijk behandeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten