donderdag 13 juni 2019

Premier Rhuggenaath en ministers, Curaçao, toch naar vergadering van de Rijksministerraad

Belangrijkste doel delegatie is proberen alsnog tot samenwerkingsakkoord met Nederland te komen


Premier Eugene Rhuggenaath (PAR), minister Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën en minister Suzy Camelia-Römer (PIN) van Gezondheid, Milieu en Natuur zijn gisteravond alsnog naar Nederland vertrokken, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 13 juni 2019. 'We gaan vol goede moed', zo verklaarde Rhuggenaath. 

Tijdens het verblijf in Nederland zullen de drie ministers onder andere gesprekken voeren met de Nederlandse premier Mark Rutte en staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Rhuggenaath zal bovendien morgen, 14 juni, aanwezig zijn bij de vergadering van de Rijksministerraad (RMR) waarbij over een mogelijke aanwijzing voor Curaçao wordt gesproken.

Het belangrijkste doel van de delegatie is om de Curaçaose zaak te bepleiten en te proberen alsnog tot een samenwerkingsakkoord met Nederland te komen, waardoor Nederland Curaçao zal bijstaan bij het ten uitvoer brengen van het Plan Groeistrategie. De visie van Curaçao hierbij is dat er niet alleen wordt gesneden, maar dat ook investeringen worden gedaan om de economie te herstellen. Ook is bij de Groeistrategie meer aandacht voor de sociale situatie op Curaçao. Hiervoor is in januari van dit jaar, bij het bezoek van Rutte aan Curaçao reeds een convenant ondertekend.

Rhuggenaath had vorige week - ondanks de bedoeling om begin deze week al naar Nederland af te reizen - aangekondigd dat de ministers niet meer zouden gaan. Dit was het gevolg van de brief van Knops, waarin de Curaçaose regering op de hoogte werd gesteld van de intentie om Curaçao een aanwijzing te geven. Het heeft geen zin om te spreken van een vrijwillig samenwerkingsakkoord als Nederland Curaçao een aanwijzing wil opleggen, zo stelde de Curaçaose premier toen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten