donderdag 13 juni 2019

Colombiaanse veiligheidstroepen blijven vermoorde burgers presenteren als leden illegale gewapende groepen

Hoge VN-Commissaris voor de Mensenrechten, Michelle Bachelet, haalt uit naar Colombia


De Colombiaanse veiligheidstroepen blijven vermoorde burgers presenteren als leden van illegale gewapende groeperingen die zijn omgekomen in de strijd, aldus het hoofd Mensenrechten van de Verenigde Naties. Volgens de Hoge Commissaris van de VN voor de Mensenrechten, Michelle Bachelet, werden 12 burgers gedood en vervolgens gepresenteerd als gedode leden van illegale gewapende groeperingen vorig jaar, meldde Blu Radio dinsdag 11 juni 2019. 

Het aantal is slechts een fractie van wat het meer dan een decennium geleden was toen honderden burgers werden vermoord en gepresenteerd als gevechtsdoden per jaar. Colombia's Congres zal stemmen over een motie van wantrouwen die is ingediend tegen minister van Defensie Guillermo Botero, deels vanwege controversiële orders van het leger die eerder dit jaar zijn uitgegeven en die een toename in het vermoorden van burgers zouden kunnen stimuleren.

Volgens het rapport van Bachelet, werden zes van de 'valse positieven' uitgevoerd door het nationale leger en zes door de nationale politie.


De speciale rapporteur van de VN inzake buitengerechtelijke executies Agnes Callamard bekritiseerde vorige week de regering van president Ivan Duque voor 'aanzetten tot geweld' tegen gedemobiliseerde FARC-guerrillastrijders. De buitengewoon harde uitspraak volgde op de moord op FARC-lid Dimar Torres in maart. Volgens het magazine Semana werd de militaire eenheid die de gedemobiliseerde guerrilla vermoordde op heterdaad betrapt terwijl zij probeerde het lichaam voor te bereiden om hem te presenteren als een ELN-guerrilla die in de strijd was gedood.

De extreemrechtse senator Alvaro Uribe, de politieke beschermheer van de president, zei dat het antwoord van de regering op de uitbrander 'halfslachtig' was. 'Ze moeten de Verenigde Naties vertellen dat ze respect moeten tonen, dat dit een fatsoenlijke regering is', zei de voormalige president onder wie duizenden burgers zijn vermoord door de veiligheidstroepen.

De controversiële Nationale Legercommandant Nicacio Martinez, die banden heeft met ten minste 23 van dergelijke moorden, heeft gezworen de militaire ordes te wijzigen die vergelijkbaar zijn met diegenen die hebben geleid tot de moord op duizenden burgers toen Uribe president was. De buitengerechtelijke executies die door de VN werden gemeld, vonden plaats vóór Martinez' promotie tot legerbevelhebber in december.



(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten