donderdag 13 juni 2019

Gajadien, VHP: 'Van waar zullen middelen worden opgebracht om 120 vuilverbrandingsovens te importeren?'

(Bron foto: Nationaal Informatie Instituut)
Minister Elias: 'De eerste vijf vuilverbrandingsovens worden gefinancierd door Staatsolie'

'Een deel van de kosten wordt ook door het Kabinet van de President gefinancierd'


President Desi Bouterse wil nog honderd vuilverbrandingsoven voor het binnenland. In het oorspronkelijk plan zijn twintig ovens geprojecteerd. De vierde oven zal te Atjoni op 17 juni in gebruik worden genomen. Assembleelid Asiskumar Gajadien, VHP, zegt vandaag, donderdag 13 juni 2019, op Starnieuws, dat tijdens de begrotingsbehandeling deze kwestie niet is toegelicht door minister Antoine Elias van Volksgezondheid. Nog honderd ovens erbij, is helemaal niet opgenomen in de begroting, voert het Assembleelid aan. 

Minister Elias zegt, dat de eerste vijf vuilverbrandingsovens gefinancierd worden door Staatsolie. De president zet zich persoonlijk in voor dit project omdat in het binnenland het vuil niet goed verwerkt wordt. Vuil wordt zelfs in rivieren gedumpt. Elias zegt dat hij samen met de president getuige van is geweest dat vuil in de rivier is gedumpt. Toen was Elias nog directeur van het Mungra Medisch Centrum. Elias had al ervaring met vuilverbrandingsovens. Zo is het 'Bouta Milieuplan' tot stand gekomen.

De president stelde voor om Staatsolie te vragen voor financiering van het project. Een deel van de kosten wordt ook door het  Kabinet van de President gefinancierd, zegt de minister. Militairen leveren hun bijdrage om het platform en de behuizing in orde te maken. De vuilverbrandingsovens worden geïmporteerd uit China.

Elias stelt dat op de begroting van 2020 de vuilverbrandingsovens zeker zullen worden opgebracht. De ervaring in Wageningen, Kalebaskreek en Corneliskondre leert dat het vuil op een verantwoorde manier wordt verwerkt.

Gajadien vindt het prima dat op een milieuverantwoorde manier vuil uit het binnenland kan worden verwerkt, maar hij vindt het belangrijk dat zaken transparant plaatsvinden. 'Indien dat niet gebeurt, wordt corruptie in de hand gewerkt. Het project kost het land geld. Is er een openbare aanbesteding gehouden? Van waar zullen de middelen worden opgebracht om 120 vuilverbrandingsovens te importeren? Het gaat om de verantwoording," benadrukt de politicus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten