woensdag 15 mei 2019

Top Colombiaanse luchtvaartmaatschappij Avianca verdacht van bespioneren vakbond stakende piloten

(Bron foto: Twitter)
'Avianca had een direct belang in informatie met betrekking tot activiteiten van vakbond'


Het parket van de procureur-generaal van Colombia heeft maandag 13 mei 2019 aangekondigd dat het leidinggevenden van luchtvaartmaatschappij Avianca heeft opgeroepen voor ondervraging over de illegale spionage van de vakbond van haar piloten tijdens een staking. 

Een dag nadat de aanklager had aangekondigd, dat zijn eigen personeel de pilotenvakbond Asociación Colombiana de Aviadores Civiles (ACDAC) had getapt tijdens een staking in 2017, kondigde hoofdaanklager Humberto Martinez aan, dat de bestuurders van Avianca ondervraagd zouden worden.


Arrestaties wijzen erop dat geen van de gearresteerde verdachten in het aftapschandaal hebben willen zeggen wie de illegale spionage van de piloten heeft bevolen, maar volgens Martinez 'moet het land weten wat de mate van maatschappelijke verantwoordelijkheid is'. 

Het bespioneren van de Avianca-piloten kwam vorig jaar augustus aan het licht, toen de aanklager een clandestien spionnennetwerk ontmantelde dat geleid werd door voormalige veiligheidsfunctionarissen, naar verluidt inclusief het voormalige hoofd van de politie van de hoofdstad Bogota. Later werd duidelijk, dat de verdachten de afluisterfaciliteiten van de procureur-generaal gebruikten voor spionage door bedrijven en het bespioneren van politici en andere staatsfunctionarissen.

Een van de verdachten, voormalig leider van de inlichtingendienst van de staat, Laude Jose Fernandez, zou de piloten in 2017 bespioneerd hebben toen ze staakten over een arbeidsgeschil met de baas van Avianca, German Efromovich.

In november beschuldigden Officieren van Justitie Avianca er al van dat ze 'een direct belang' had in 'informatie met betrekking tot die activiteiten' die door de vakbond van de piloten werden uitgevoerd tijdens het arbeidsconflict, maar tot maandag werden er geen maatregelen genomen.

Martinez heeft niet aangegeven welke leidinggevenden van Avianca voor ondervraging zouden worden opgeroepen.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/eje21.com.co/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten