woensdag 15 mei 2019

Oud-burgemeester van Lima (Peru) 18 maanden in voorlopige hechtenis genomen

Susana Villaran zou steekpenningen van Braziliaanse bouwbedrijven Odebrecht en OAS hebben aangenomen

In Peru kunnen criminele verdachten maximaal drie jaar vóór rechtszitting in preventieve gevangenis worden vastgehouden


Een rechter heeft dinsdag 14 mei 2019 bepaald, dat Susana Villaran, de voormalige burgemeester van de Peruaanse hoofdstad Lima, tot 18 maanden in voorlopige hechtenis moet worden genomen in verband met vermeende steekpenningen van de Braziliaanse bouwbedrijven Odebrecht en OAS.

Rechter Jorge Chavez zei, dat Villaran een lopend corruptieonderzoek probeert te belemmeren, tenzij zij vastgehouden wordt tot voor het proces, ondanks haar belofte om samen te werken met de autoriteiten.

'Ik ben niet het soort persoon dat moet vluchten of het recht ontduiken', zei Villaran tijdens de hoorzitting.

In Peru kunnen criminele verdachten maximaal drie jaar vóór de rechtszitting in zogenaamde preventieve gevangenis worden vastgehouden.

Nadat Chavez zijn uitspraak had doorgegeven, verliet Villaran de rechtszaal samen met politieagenten en werd zij de nieuwste Peruaanse politicus die vastzit in de massale Odebrecht-zaak.





Sinds eind 2016, toen Odebrecht openbaar omkooppraktijken toegaf van functionarissen in Latijns-Amerika en delen van Afrika, hebben de vier meest recente presidenten van Peru preventieve gevangenisstraffen gekregen.

Vorige maand pleegde één voormalige president, Alan Garcia, zelfmoord toen de autoriteiten bij hem kwamen om hem te arresteren.

De aanklager zei, dat Villaran geld nam van Odebrecht en OAS voor haar politieke campagnes en later de bedrijven verkoos terwijl ze aan het werk waren. In een Twitter-bericht voorafgaand aan de hoorzitting van deze week erkende Villaran fondsen aan te nemen van de bedrijven als onderdeel van haar campagne om in functie te blijven voorafgaand aan een terugroepstem in 2013, maar ontkende dat het om steekpenningen ging.









Villaran werd de eerste burgemeester van Lima en de eerste linkse in decennia om de stad te regeren toen zij in 2010 werd verkozen, na de belofte om een ​​schone campagne uit te voeren...

(Suriname Mirror/Reuters/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten